Jag klarar både det ena och det andra

Annonser

Värmen håller i sig ännu en dag och det var även varmare idag än igår. Därför valde jag att dagens outfit som det så vackert heter på nysvenska, skulle vara en klänning. JR valde shorts och bar överkropp av en viss anledning som jag återkommer till. Men först hade vi som vanligt en lång skön stund ute då vi sakta möter dagen som visade sig bli mycket varm som jag tidigare skrev. Efter frukost och sedvanlig bäddning av sängen hade jag dammtorkning på schemat. Idag var det vippling som gällde. JR sopade ute och höll koll på hundarna.

Sedan kommer jag till varför JR inte valde t-shirt idag. Jag öppnade min exklusiva frisörsalong ute i trädgården. Jag tycker att jag blir bättre och bättre på att klippa JR:s hår. Han har ett lite speciellt hår då det är nästan krulligt, jo det är krulligt på höger sida och på vänster är det vågigt och det gäller att klippa lockarna rätt så det inte ser avhugget ut. Men med en lugn och noggrann klippning är jag rätt nöjd med vad jag åstadkommit. Men det viktigaste är nog att JR är nöjd.

Efter detta stängde jag min salong och det var dags för dagens fransklektion. Jag fick en mycket god smörgås och ett glas cider, vilket var en perfekt betalning för klippningen. JR körde sin lektion efter att hundarna fått sin middag och jag satt ute med hundarna. Då plötsligt tutades det på gatan på baksidan och det betydde att det var ett bröllopssällskap på väg från torget och till den väntande festen.

Jag hann också se när jaktsällskapet kom tillbaka från dagens jakt med ett vildsvin på det öppna bilflaket. Det var verkligen ett stort djur.

Det var mycket att titta på för hundarna och när sedan vår granne vinbonden Monsieur S hade en trätt i sin trädgård med vänner blev det ju ännu mer intressant. En av dem hade nämligen en jakthund med sig som satt bak i bilen med dörrarna öppna och den måste ju Lino verkligen bevaka. Ibland högljutt och så tyst mellan varven. Jag kan väl nämna att både JR och jag fick extra motion i värmen. Pjuhhh….

Vårat hus behåller värmen väldigt bra och så även nu då solen ligger på hela dagarna. Tror inte vi har satt igång värmen inomhus förrens i slutet på november förr om åren. Vår öppna spis eldar vi endast i för mysfaktorns skull. Vi har en del planer för den också och det får jag återkomma till när det blir aktuellt.

Ny månad i morgon och söndag. Ha en fin natt.

En riktigt varm septemberfredag

Annonser

Trodde inte att det kunde bli så här varmt i septembers sista dallrande timmar. En dag kvar och sedan hoppar vi in i oktober. Ja, just det vi har haft +35 och sol idag. Bra dag att tvätta kläder på och de fick soltorka ute. JR har jobbat i stenbrottet kan man säga. Vi har haft x antal stenar som legat runt om i trädgården och JR har med jämna mellanrum krossat ner dem till mindre. Idag skulle de vidare till återvinningen och det var ju absolut en passande dag då värmen var på topp. Men han fick bort det mesta och det ser riktigt trevligt ut på udden nu. Men jag beordrade en dusch då han kom hem igen.

Höst javisst men än så länge är det mer sommar än det. Grannens kastanj har fått bruna blad men de sitter fortfarande kvar så hösten känns rätt overklig en dag som denna. Jag tog sista glaset rosé idag för det tillhör sommaren och den ska ju vara slut nu. Rött vin är det som gäller framöver och får föra oss in i det som är en inte vinter. Ja, nu refererar jag till vår läkare som uttryckligen sagt ifrån att det inte är vinter här.

Livet kan ju vara värre än detta eller hur?

Jag satte mig ner på stolen vid bordet på baksidan och det enda som hördes var Mac Scotts barn som hade vissa synpunkter angående maten troligtvis, då det kom från de öppna köksfönstren. Nu när vinskörden är bärgad så är det tyst och lugnt även på denna gata. Inte för att vi störs nämnvärt av de få traktorer som kör här. Vi har en vinbonde som bor längre upp på gatan och och gör sitt eget vin.

En ödla lyckades smita ner för väggen och Lino hann inte med i svängarna. Han letar alltid rätt på mig när jag går någonstans. Så vi var här en stund och bara njöt av att vara.

Våra ödlor bor under trädäcket och jag älskar det då de håller borta alla spindlar.

Så vi har haft en varm dag där min tvätt torkat perfekt och vi satt ute tills det blev mörkt. Det blir ju det tidigare nu.

Javisst kommer det nya rosor nu. Man tror att de är halvdöda och så plötsligt kommer det en knopp eller som här två. Man ska inte räkna ut någon i förtid.

Det ska byggas mer i vårat område

Annonser

På den större gatan vid baksidan av vårat hus är det vinbondehus förutom det gamla bageriet där Mac Scott bor med familj. Längst ned mot förbifartsleden är det en stor tomt där det mest ligger skrot och bortanför den tomten är ett vinfält som inte har brukats sedan vi flyttade hit. Det ligger i träda med andra ord. Där har det kommit upp en skylt att det ska byggas bostadshus. Vad som ska hända med huvudbyggnaden vet vi inte men det har varit folk och tittat på det. Det är en stor tomt som tillhör det huset också. När byggandet ska komma igång vet vi inte heller men det blir nog bra med det.

Rätt skönt att det inte kommer att byggas alltför nära oss och då tänker jag på ljudet av maskiner och bilar som kommer att köra där. Fast jag tycker att det är trevligt att de piffar upp byn med fina hus och att det uppförs bostäder.

I morse när vi satt ute och tog det lugnt innan frukosten var det en polishelikopter som snurrade runt över vinfälten. Det verkade som att de ringade in någon eller något och tydligen fick de tag i det de sökte för det slutade innan vi gick in. Det var ju bra och vi fortsatte vår dag. JR hade en diger lista som han tog med sig till Super-U. Alltså dags för veckoinköp med andra ord.

Jag höll ställningarna hemma som vanligt och hundarna höll mig sällskap. Passade på att genomföra dagens fransklektioner som gick bra. JR genomförde sina efter att vi ätit var sin kokt med bröd. Bra att vara mätt i magen när man ska koncentrera sig.

Tror det varit lite varmare idag och vi stannade ute ända tills det blev mörkt. Temperaturen låg omkring +30 och livet under parasollet är att föredra då. JR passade på att beställa klippning av mig och jag bokade in honom på lördag. Bra att göra sådant då vi kan hålla till utomhus.

Tror att det är fullmåne ikväll och den ska vi titta på vid sista kvällsturen. Fredag i morgon och det är ju skönt.

Vädret medger till bus

Annonser

Som svensk måste jag tillstå att vädret är väldigt lagom just nu. Varmt men inte så att man svettas vilket är skönt. Tror hundarna också tycker att det är en behaglig värme nu.

Lite roligt att Turbo inbjuder till lek på förkvällen. Vi fick en rejäl show och hundarna var helt slut efteråt. Vi tog igen oss efter våra lektioner som börjar bli en del krävande nu. Men vi känner att det verkligen går framåt och förhoppningsvis kan vi föra en konversation efter ett års studerande. Det är våra mål i allafall.

Nu har vi inte lyssnat på vår bok på dagarna under en tid, utan det blir kvällslektyr. Ibland är det bara skönt att bara sitta ute och bara vara efter att vi ätit en bit. Kanske lite trötta i huvudet efter våra lektioner? Vädret är ju inte ett dugg fel.

1 / 6

Sedan brann ju himlen då vi gick in för kvällen. Så härligt att se.

Sov så sött.

Livet på vår udde

Annonser

Solen värmer oss när vi stiger ut på trädäcket om morgonen och det är så skönt. Nu när den inte är så obarmhärtigt het. Lino ligger gärna i solen och slumrar en stund innan vi går in och äter frukost.

Ett harmoniskt lugn råder om dagarna och det är lugnt och tyst i byn. Vinet är skördat och tankvagnar rullar på gatorna till vinmakarna. Vi har fått hem reklamen som visar att nu säljs det ut förra årets vin för nu ska det beredas plats för nytt. Vi köper lokalt som vanligt. Har ju gångavstånd till två av våra vinmakare.

JR rensade klart uppfarten och ikväll kröp en groda över den. Inget ogräs som hindrar längre utan det är fri framfart nu. Det blev så fint.

Jag ska inte ösa mer sublativer över vår trädgård och vårat liv här. Men alltså det är svårt att inte göra det. Har jag berättat att jag börjat med andningsövningar varje dag? Tror inte jag gjort det för det har inte funnits tid till det. Men jag kom över ett program med detta och nu har jag kört det i två dagar. Vi får se om jag kommer att fortsätta. Det tar inte så lång tid så jag försakar inget tycker jag.

Annars har det som tur var inte hänt så mycket här hemma denna tisdag. Så det känns bara bra. Andra vill kanske att det ska hända massor för att livet ska kännas bra. Jag har nog aldrig varit sådan men ändå har det ibland känts som att dagarna rusat förbi. Nu vill jag mer försöka stanna tiden hela tiden så jag kan njuta längre. Det har kanske något med åldern att göra? Som att man suger på karamellen så länge man kan. Det gäller att ta vara på alla karameller som finns kvar i livets gottepåse.

Så vi njuter av kvällen och månen har redan visat sig. Om endast en kvart är det mörkt och vi sitter inomhus i värmen. Men solen går upp i morgon också.

Blev påminda idag

Annonser

Nu har värmen hittat tillbaka och den kalla nordvinden är borta. Så skönt och jag tvekade inte att sätta lakanen i tvättmaskinen. Sedan kunde vi sitta ute en stund och lyssna på fåglarnas kvitter. Det låter annorlunda nu på hösten och det beror på att en del redan flugit söderut. Nu kommer det fåglar norrifrån och de har ett helt annat kvitter.

JR har inte legat på latsidan han heller utan nu är uppfarten rensad från ogräs och sopad. Den som blev trött av allt vårat arbete var Lino. Jag hade min ena lektion efter att jag bäddat sängen och sedan blev det rast för mig. Tycker att det är skönt att vila mellan lektionerna medan JR kör två på raken.

Idag kom brevbäraren med kallelse till vaccination av både influensa och covid. Vi får kolla med vårat apotek när de får vaccin. Tid behöver man inte boka utan det är drop in.

Ser ni den långa trappan i vänster på bild? Det är nämligen så att det är utgången från den lägenheten i det huset. Inte något jag skulle vilja ha att ta mig upp och nedför varje dag. Det är det huset vi kallar för bombhuset då andra halvan av huset har ett stort hål genom väggen och det ser ut som att en bomb briserat där. Nu ser vi inte det hålet då huset de bygger på vinfältet skymmer hålet. Sydfranskan berättade att de ska göra lägenheter i den delen och det är ju trevligt att de rustar upp huset.

Solen är inte så stark nu och det är riktigt skönt att vistas på baksidan. JR gav våra växter lite vatten ikväll då det var ett par dagar sedan det regnade.

Lino spanar efter ödlor för det har vi gott om. Men det är bra att ha dem för vi har inte sett några spindlar på hela sommaren och det är skönt att slippa få in sådana i huset. Vi har två stycken som bor vid entrén och sitter där ofta då vi går ut på sista kissturen med hundarna.

Jag har på mig en av de nya t-shirten som kom förra veckan. Tycker den är riktigt fin och framförallt skön. Det är en lite längre variant än de andra två som jag köpte. Ville visa motivet som är på denna svarta.

Det blev en konstnärlig bild och rätt snygg om jag får säga det själv. En uggla är det på denna svarta. Jag köpte en vit också och på den är det en ananas. Men den känns lite somrig så den får vänta till våren.

Nedräkningen har börjat för denna månad och nu är det inte många veckor kvar till jul.

Livet hemma en söndag

Annonser

Vårat hemma här nere i södra Frankrike har en stor skillnad med det vi hade i Skåne. Den mest märkbara är att vi sitter utomhus till på kvällen, går runt i t-shirt och shorts långt in på hösten. Vi lever väldigt mycket utomhus här. Ändå får vi d-vitamin på recept från vår doktor här. Det som vi egentligen hade behövt ha i Sverige som inte har mycket sol under höst och vinter. Jag behöver nog inte berätta om vad jag föredrar. Så idag har vi njutit av vårat härliga klimat och trädgård.

Fast det inte ens är vår så syns det nya kottar som till våren kommer att verkligen slå ut. Lino älskar att äta det röda söta som kommer från dessa kottar. Ingen av våra andra hundar har intresserat sig för dem. Men det är ju klart då det inte finns dessa träd i Sverige. En slags mangolia har jag luskat ut att det är.

Alltid är det något som blommar i trädgården och det har jag inte alls planerat utan det har bara blivit så. Så även om en del blad blir gula så blommar det rött. En väldigt vacker kontrast tycker jag.

Vem mer än jag kan se att denna tös är skitnödig? Jodå, en sekund efter fotot satt hon ner och levererade en fin hög. Det gäller att vara snabb på avtryckaren när man ska fota hundar. Jag lär mig mer och mer om hur jag ska göra och det viktigaste är väl att alltid ha kameran tillgänglig. Så den står hela dagarna på bordet ute eller så håller jag den i höger han då jag traskar omkring i trädgården.

Visst är väl naturen vacker så säg? Även om den är planterad så har den sin charm. Vi har ju försökt försköna den stäpp som vi mötte för fyra ja nu är det snart fem år sedan. Tiden går och jag blir inte trött på att ösa positiva ord om livet här nere. Visst är mycket annorlunda men en del saker är bra mycket bättre än i Sverige och det är inte bara klimatet. Så jag hyllar alla som tar steget till ett annat liv än en hyreslägenhet eller ett hus. Jag tycker att det är så inspirerande att läsa och se på vloggar om hur de förändrat sina liv. Där har ålder ingen roll utan så länge man orkar så kan man. God natt!!!

Autumn = Höst

Annonser

Nu är det officiellt höst efter att vi passerat höstdagjämningen. Vinden var lite kylig idag med men då vi har nästan lä på framsidan är det behagligt på dagarna. Nätterna har blivit kyligare och fönstret får stå på glänt en bit med jalusiet nästan nere. Men det är skönt och vi sover väldigt bra.

Nu får solhattarna vila i några månader och vi har ingen hatthylla men de hänger fint i hallen som en påminnelse att det kommer en ny sommar nästa år. Mina två andra t-shirtar levererades idag så nu har jag fått allt jag köpt. Dessa två är lite längre och har lite dekoration som jag tycker är fint. Så från att ha haft tre t-shirtar varav två är ärvda från JR, har jag nu sju stycken. Känner att jag är nöjd med detta och att min garderob är uppgraderad tillräckligt.

Frön som sedan ska bli fina blå blommor nästa vår. Solen gör väldigt fina speglingar på hösten och jag sitter ofta och njuter av det. Det är ju en stor del av nöjet med att ha en trädgård. Att kunna få hämta energi i våra växter.

Jag passade på att tvätta våra kläder idag och hoppades att de skulle torka även om molnen skymde solen lite då och då. Men eftersom det blåste rätt bra från norr så skulle det nog fungera ändå. Såhär i efterhand kan jag berätta att allt var torrt när vi gick in vid sju på kvällen.

Vi eller rättare sagt var JR ute hela dagen då han plockade ogräs från uppfarten. Det går bra nu då det har regnat och jorden är lite mjuk. Jag torkade damm inomhus vilket också behövs varje vecka då det dammar en hel del här nere. Det är ju så torrt på sommaren och vi har ju öppet så mycket det går för att ha det svalt inomhus. Vi brukar sällan stänga in oss då värmen inte är alltför hög om dagarna. Sedan vill hundarna gärna ligga på golven inomhus då de är svala.

Lite grönt tittar fram på gräsmattan eller det som ska vara en gräsmatta. Lite sol och så är det snart ännu grönare.

Söndag i morgon och då är det dags att rengöra golven och byta lakan i sängen. Men det ska bli sol så vi kommer med all säkerhet sitta ute och äta då också.

Nu är det höst

Annonser

I morgon är det höstdagjämning och idag kändes det som att det är höst. För ovanlighetens skull blåste det lite ute och vinden var lite kylig tyckte vi. Jag tog på mig lite längre shorts vilket var skönt. Lino var glad att vi kunde vara ute hela dagen. Han låg i solen nästan hela tiden då han tycker att det är så skönt.

JR satte på vintertäcket på poolen och tog ner stegen och täckte in den i sopsäckar. Lino var nyfiken och ville vara med hela tiden. Han älskar när vi håller på i trädgården och vill gärna vara med.

Ibland får jag riktiga glädjerysningar över hur fint vi har det och bra. Tempot har blivit betydligt lägre och vi lever mer med dagens rytm. Vi får oftast vakna när vi sovit ut och sedan starta dagen i ett lugnt tempo. JR sitter på kökssoffan med Lino och tittar ut på gatan och det som sker där. Mme J:s höns är roliga att titta på.

Vi kör våra två kurser i franska och det ger ju en del att diskutera då dessa AI är väldigt petimetrar med uttalet. Oj, vad vi kan bli toss på det. Men efteråt skattar vi åt det.

Jösses så det blåste på baksidan men så befriande det ändå var. Efter flera veckor med ingen vind alls så är detta rätt skönt.

En fredag är det inte särskilt mycket liv i våra kvarter. Lite bussar, en del traktorer och så några personbilar kör på Clemensou vår gata mot baksidan. Men en del roliga saker kommer ju där som posten på sin elmoppe vilket väcker upp alla hundar i våra kvarter.

Livet är fint här och vi njuter av alla dagar då vi har sol. Det är bra nu.

Vände vinden måntro?

Annonser

Det hade regnat en del under natten/morgonen, men när vi steg ut i trädgården på morgonen var det riktigt fint väder med solfattigt. Vi satt ute och jag fick för mig att det var fredag men det var ju helt fel. Lite dagvill från början då. Men efter frukost hade jag nog ordnat upp i huvudet vilken dag det är. JR körde iväg och gjorde våra veckoinköp och idag gick det mycket bättre med Lino. Han var efter mig hela tiden och jag höll koll på att han mådde bra. Lite korv hade nog en del med saken att göra.

När JR kommit tillbaka och vi lastat in alla varor skulle vi ha lite mat i magen och naturligtvis ville vi äta den ute. Jag hade kanske ätit två bitar av pizzan så började det att droppa stora droppar. Snabbt in med allt och himlen öppnade sig. Inte det vi hade väntat oss efter att ha konsulterat väderapparna. Men vädret ville annorlunda och det var bara att gå in ett tag.

Det blev uppehåll och JR gick ut för att sätta på vintertäcket på poolen och ta bort stegen. Lino assisterade med glädje för han ville inte vara inne längre. Både jag och JR hade kört våra franskalektioner och då hade han sovit. Så nu hade han ordentligt med energi.

Men efter lite lek och bus var han rätt nöjd trots att vädret inte innebar sol idag. Nu hoppas jag att det faktiskt ska bli uppehåll i morgon. Då ska vi leka med bollarna och mysa i solen som är det bästa Lino vet.

Men vi hänger verkligen inte läpp för att det regnar när det egentligen inte skulle det. Det är ändå så bra för våra växter och snart har vi kanske en gräsmatta igen. Vem vet? Men det var skönt att bara vara hemma idag. Jag är en riktig hemmamänniska. Som tur är så är JR precis likadan. Det jag inte förstår är att en del påstår att det skulle vara tråkigt om två människor är likadana, för vi har baske mig aldrig tråkigt. Vi pratar om allt varje dag och skrattar minst en gång varje dag.

Ni kanske undrar hur våra studier går? Det går väldigt mycket framåt och eftersom vi håller på varje dag så är det som att gå en intensivutbildning. Vi får se om vi kommer hålla detta tempo längre fram eller om vi har uppehåll någon dag i veckan. Det gäller att inte tröttna.

Redan fredag och jag får ursäkta att inlägget kom så sent. Ska bättra mig.