Skottdagen

Annonser

I år fick vi ju en extra dag i februari som i mitt tycke alltid känts lång ändå. Jag kan ju inte fria till JR heller för han är redan gift. Därför körde jag min vipplardag som alltid på lördagar. Men får vi för oss att göra annat så får det vipplas någon annan dag. JR gick ut efter frukost för att snickra klart bänken. Det ska stagas och sådant där som gör att allt blir stadigt och så. När jag var klar med mina bestyr greppade jag två öl och traskade ut till hörnet.

Det är viktigt att få i sig ordentligt med b-vitamin för skellettets skull. Jag får kravla mig upp på bänken då den är lite hög. Sedan kan jag sitta och dingla med fötterna. Ser ni mina fina gröna trädgårdstofflor? Bra köp för 40:- sek. Nu har JR mätt fyrkanterna för där ska vi ställa krukor med klättrande blommor. Allt ska köpas nästa vecka då vi ändå ska in till Beziers och hämta våra plattor som kommit. Kan berätta att träet är inpregnerat och kommer att bli grön med tiden.

Här framför bänken ska en plattgång läggas av JR som redan börjat på den. Gruset ska bort och jord ska läggas där och gräs ska sås av mig. De gamla grindarna ska stagas upp och det gröna tyget rivas bort. Vad vi ska göra med träskranket vet jag inte men något snyggare blir det där. Lite mer till höger ska vår nästa palm stå.

I vänstra hörnet syns början på plattgången och bakom Kuma är resten av plattorna som JR plockat upp. Allt är nu inspekterat av hundarna och de var måttligt imponerade. Men jag tycker att bänken blev fin och även om jag inte når ned med fötterna när jag sitter på den så kommer det att bli bra. Man är ju begåvad med taxben.

Jag och Kuma var nöjda med dagen och gick in men Turbo och mästersnickaren JR hade lite att stå i före de ville gå in. Såg att knopparna på en av oleandrarna blivit riktigt stora. Kanske dags att blomma lite då?

Rosenbuskarna har fått nya gröna blad och nu väntar jag på blommor där också. Lavendeln ser ut att må bra och jag ser fram mot de blå fina blommorna där. Det är härligt med vår. För i morgon är det mars månad och även Vasaloppet. Ska jag se eller inte? Vi får se eftersom jag är lite allergisk mot snö. Men ikväll är det andra chansen från Eskilstuna. Den ska jag se

 

Premiärtur

Annonser

Jag har för första gången rullat soptunna idag. Visserligen var den tom och jag rullade den hemåt vilket betyder svagt lutande nedåt. Kan ju inte bara sitta och titta på citronfjärilar i trädgården hela dagarna då solen lyser.

Ser ni den? Den stora gula pluppen är en hungrig fjäril. Jag har inte bara suttit ute i trädgården hela dagen, utan använt en gul sak också.

Den bästa hundborsten vi haft. Problemet är bara att den är så effektiv att man kan sitta väldigt länge och borsta hundarna. Turbo fäller som skam just nu och det gäller att borsta henne efter att hon jagat ett par bilar med släpkärra så det mesta sitter löst. Hon älskar nämligen att springa med efter gatan då det skramlar när de kör över bumpet och svänger de sedan in på vår gata kommer hon som en racerbil till den sidan.

Blev en del efter mitt jobb. Nu försvinner detta säkert under natten då fåglarna samlar bomaterial. Men det är inte bara de som bygger utan JR är också flitig. Så vi traskade över till spetsen och tittade hur långt han kommit.

Kuma ville ganska omgående gå in och vila efter titten.

Nej, för tidigt att sitta här kunde jag konstatera och lommade efter Kuma. Men blev stoppad av JR som ville ha hålla i hjälp. Det hade jag lovat att hjälpa till med så Kuma fick gå in själv. Men sedan gick jag in och någon timme senare vinkade JR på mig vid fönstret.

Ja, men detta blir ju bra. Turbo ville också provsitta en stund. Nu är allt inte riktigt klart då ett överstycke ska dit och sedan ska vi köpa något slags klätterblomma i krukorna på var sida om bänken. Bakom ska JR sätta upp en träskiva som täcker röret och där ska lite figurer sitta.

Att vi placerar bänken här beror på att här är det sol hela dagen och fläktar det så är det här det gör det. Vi ska även ha stora palmen här så det blir fin skugga på bänken. Jag får skylla på fotografen eftersom jag ser ut som fru Heffaklump i denna vinkel. Sedan är bänken lite hög och jag sitter och dinglar med fötterna en bra bit över marken. Kanske ett litet trädäck här?

Men det är roligt att en av våra sittplatser snart är klar. Denna sida av huset hade vi nog inte använt till något alls om inte bänken kommit dit. Här kan jag sitta och titta på stjärnorna när vi går ut med hundarna på kvällen. Jag sätter in ett eller några foton på bänken när allt är klart.

Nu tar vi fredag och önskar alla en fin kväll.

De bare åk..

Annonser

Inget väder att stanna hemma för idag. Det regnade först från ett håll och efter ett litet stopp, där vi passade på att ta ut hundarna på, så regnade det från andra hållet. För andra gången sedan vi flyttade hit fick JR ha på sig en jacka. Visserligen en tunn sådan, men ändå! Han skulle cykla upp till posten med ett brev till vattenleverantören. Skönt att ha ordnat allt sådant nu.

Jag passade på att bädda sängar och skaka täcken när det höll upp och sedan kom solen. Men vi hade bestämt oss för att göra inköp och lite rekognoscering idag. Därför drog vi ner jalusierna och jag tog min fina väska på armen.

Mörka moln hotade oss och det bästa var att fly innan en ny skur skulle komma. ”Stampa plattan i mattan”, sa jag och vi rullade sakta iväg mot korsningen. Sedan till vänster och ännu en gång till vänster och där var vi ute på stora vägen. Vi hann undan regnet.

Dit skulle vi för att kolla in alla pooler. Men det enda vi såg var en kasserad som stod vid en sopcontainer. De hade alla modeller på bilder men inte som vi trodde uppställda i den stora hallen. Tydligen ska man beställa poolerna på internet och så får man besked när det kommer en livrasion. Istället körde vi till vår veterinär och fick klorna klippta på hundarna.

Min massageapparat, inget fult här nu för det är en sådan som jag använder på min nacke och huvud. Jag har känsliga hårrötter och får vid en del tillfällen riktigt ont i huvudet. Masserar jag huvudet med min apparat så går det onda bort. Ja, så sexigt var det med den apparaten. Den jag har är från 80-talet och nu har den börjat skallra oroväckande. Vi tittade på Darty och Carrefour men icke sa nicke. Så det får väl bli en internetsak precis som poolen.

Sedan åkte v i till Pharmacia i Portiragnes och köpte b-vitaminer till mig. Jag äter sådana för benskörhet och de jag har är slut på måndag. Lite stolt är jag för jag klarade av att beställa dem själv av expeduttan, på franska. Jajjamän för de har dessa bakom disken då det är nya bestämmelser från och med i år. Allt för att man inte ska kunna köpa på sig en massa och överdosera.

Jag hade även sett att de sålde trädgårdstofflor på Lidel. Därför svängde JR in där på väg hem. Bild kommer i morgon och jag har provgått dem sedan vi kom hem. Vi köpte varsitt par då JR:s trätofflor börjar sjunga på sista versen.

Men nu ville vi hem för fy tusan vad det blåste i Beziers. Palmerna vid Lidel svajade ordentligt. Även i Portiragnes blåste det rejält.

Molnen hänger över bergen som utgör Centralmassivets början. Men vi har blå himmel och jag kunde se en del träd som hade gröna skott. Det missade vi förra året då vi stod med husbilen nere i Vias. Men blåsten hade vi så JR blev sjösjuk.

Det är alltid en sådan härlig syn att köra hemåt och se bergen i bakgrunden. Idag såg man inte topparna på Pyrenéerna men de är snötäckta än så länge. När vi kom hem så blåste det knappt något.

Carneval

Annonser

I februari är det flera olika karnevaler här i södra Europa. Fick allt förklarat för mig och ordet Carne Vale betyder Efter Köttet. Alltså inleds fastan inför påsk med en hejdundrande fest. Man frossar allt vad det går för att sedan avstå från allt. Men idag tror jag att det inte har riktigt samma betydelse. Men det är alltid roligt att lära sig varifrån olika saker och företeelser kommer från.

I morse kom vi ut till en regnvåt trädgård och en fin regnbåge syntes på himlen. En regnskur kom också innan alla moln seglade bort och himlen blev blå. Men vindarna var bitiga och solen ville inte riktigt vara framme hela tiden. JR gick ut till sitt bänkprojekt och Turbo trippade med. Jag och Kuma gick ut lite senare.

Det prunkar av vårblommor i rabatten och på gräsmattan.

Blåsippan ute i backarna står niger och säger att nu är det vår. Fast jag vet inte om det är blåsippor men fina är de.

Här är någon blå sippa också och den har nästan samma färg som klotet. Att bladen ser så toppade ut beror på att jag antagligen klippt bladen vid ett tidigare tillfälle. Men det hindrade inte denna blomma alls.

Jag och Kuma stannade inte ute så länge då det blåste lite väl mycket. Vi tycker inte så mycket om blåst. Men ibland kan det vara bra att stanna inne och göra en del administrativt också. Passade ju bra att göra sådant idag. JR har snickrat duktigt och han säger att bänken bör vara klar till söndag. Men i morgon tänker vi ge oss ut på vägarna. Dags för en del inköp och annat som kloklippning.

Ingen traktor på fältet idag. Men en lös bernersenner skrittade förbi och Turbo blev förvånad. Undrar om den smitit ut från sitt hem? Vi har inte sett den tidigare och någon ägare syntes inte till. Hoppas den hittade hem.

 

Mardi Gras

Annonser

Fettisdagen kallar vi det i Sverige. En del byar har visst ett väldans liv kvällen före denna dag. Ungdomar springer omkring vitklädda och kastar mjöl och ägg på dörrar, varandra och bilar. I Agde har de förbjudit äggkastning. I Pezenas var en del gator avspärrade. Men vi märkte ingenting av det här. Kanske var det mer liv uppåt torget.

Men idag hade vi fullt sjå här då JR fick ta mot en livrasion

Han fick hjälp att ta in allt innanför grindarna. Skönt att slippa bära för mig. Annars finns det stor risk att de lägger allt på gatan utanför.

Vi var ute och inspekterade alla brädor som JR beställt kapade . Han köpte inpregnerat virke kapat och klart att börja sätta ihop.

Men vad i hela friden är det som rör sig i vinfältet?

En traktor som klipper alla vinrankorna till den höjd de ska ha enligt bonden.

Det rasslade bra därute. Nu är det verkligen vår på gång här. Fast idag var det liiite kyliga vindar ett tag. Men i solen var det skönt. Jag hängde tvätten på tork och det torkade på bra i blåsten. Sedan klippte jag resten av rabatten och nu är jag rätt arbetsbefriad resten av veckan.

JR satte igång med bänken och ikväll förvarnade han att det kan behövas viss assistans med att hålla en del brädor. Kan väl åta mig en sådan uppgift om den inte håller på alltför länge. Jag har förresten kommit igång bra med yogan nu och ska snart avancera ett steg tänkte jag. Lite svårare rörelser nu då jag klarar dessa jag gör nu väldigt bra.

Snart kanske man är lite vigare än en stör i kroppen och det knakar så fort man gör en rörelse. Innan mitt benbrott var jag riktigt vig och körde ett pass var morgon. Sedan en stunds meditation och jag mådde så bra. Har anpassat rörelser så att jag ska kunna göra dem vid hög ålder. Men där är jag inte ännu så ett snäpp upp är på sin plats.

Medelhavsblå

Annonser

Vi har varit bortskämda med vädret i snart en vecka nu. När jag trycker på knappen så jalusien åker upp i sovrummet kommer solens strålar in och även Kuma vill stiga upp. Så härligt att öppna dörren ut till trädgården och låta den vara så. Lakanen som svajar sakta i vinden och luktar underbart gott när jag plockar in dem i skåpen. Turbo som springer runt och håller koll. Kuma som smyger ut och gör det han behöver när han vill. Så skönt att inte behöva säga till varje gång.

Solen som värmer så skönt på kroppen. Hundarna skrattar i skuggan mot oss dårar som sitter i solen. Ja, jag håller mig mest i skuggan förstås. Vi lyssnar på fåglarna och tittar på alla fjärilar som fladdrar förbi. Såg en humla i morse.

Dagen idag har påmint mig om hur det kan vara i Sverige under sommaren när vädret är som bäst. Vi är ju vana vid skåne och blåsten som i stort sett alltid är där då det inte finns skog som stoppar den. Förra året nere i Vias beach var blåsten väldigt närvarande i stort sett varje dag. Här hemma blåser det inte mycket och vi är lite förundrade och mycket glada. Vill vi få lite vindar är det bara att gå till baksidan där det ofta fläktar.

Såg den gamla damen hasa fram på sin balkong idag med en tjock kofta om axlarna. Hon lever! Eftersom vi inte sett henne på ett par månader så har vi varit lite oroliga ifall hon inte var vid livet. Så livet går vidare då.

JR har forslat tio skottkärror singel från udden till de hålor som vi har i gräsmattan vid muren på baksidan. Vi tänker sätta upp en tunn vit gardin på insidan här vid ytterdörren. Bra sätt att ändå få in ljus och hindra flugor från att flyga in. Ja, det är hela tiden olika saker man kommer på att göra. I morgon får vi virke till vår bänk och det är skönt att få det levererat hem. Utan kostnad dessutom. Sedan har JR saker att banka på.

Jag ska väl fortsätta med min klippning av rabatten. Gjorde bara hälften idag då jag vill vara försiktig med min hand. Bättre att ta det lugnt och inte överanstränga den, så den blir obrukbar resten av veckan. Det onda har ju nästan gått över och domningen är inte hela tiden.

Vila, ett glas vin och sol är vad man behöver.

 

Dagen gick fort

Annonser

Undrar lite vart den här söndagen tog vägen, men en förklaring är kanske att vi tog lite sovmorgon. Som pensionärer stiger vi sällan upp före tio och sovmorgon innebär en timme senare. Dagens projekt var golven, trodde jag för när vi var klara så satte JR igång med ett annat. Jag var tvungen att gå ut med en öl och säga till på skarpen att det skulle vilas en stund.

Kuma var mycket nöjd då jag placerade baken i en stol. Han gick målmedvetet till sin plats vid staketet. Jag fick flytta stolen med jämna mellanrum för att få ansiktet i skugga. Det brände ordentligt på byxbenen så idag var den stark. Fåglarna har fint byggmaterial som ligger och väntar på hämtning.

Turbo var inte sen att följa efter och så körde vi en stunds trädgårdshäng. Ska skaffa mig en solhatt med breda brätten när de inleder säsongen för det på Super-U. Visserligen har jag en hatt men vill gärna ha en som skyddar nacken bättre. JR är knallröd i ansiktet efter dagens uteprojekt.

Men precis som Turbo kan inte JR vara still alltför länge. Han ska ju bygga bänk och det måste planeras lite innan. Jag och Kuma körde lite avslappning i skuggan och lyssnade på fåglarna som kvittrade lika ivrigt idag med. Blev sittande i stolen ett bra tag men när det var dags att flytta på stolen en fjärde gång lyfte jag på häcken.

Aha, det är här JR håller till. Han anlägger en gångväg till baksidan. Det ligger massor av singel här av någon konstig anledning och de använder JR nu att lägga dessa plattor. Där borta vid vattenpasset. Den gula saken ska bänken stå. Just där busken skuggar ska vi ha stor palme så vi får lite skugga på bänken.

Det blir mycket jord över när vi gräver för poolen och det ska vi/ JR lägga här och så gräs. All singel ska krattas upp och läggas i hålor som blivit vid muren mot gatan. Vi tror att de haft något slags uthus här på udden då vi tittat på google. Jag försöker övertala JR att sluta för idag och att vi inte har bråttom att få allt klart. Vet inte om det var mig han lydde eller om han bara var trött för han slutade faktiskt. Plattorna är av betong och dubbelt så tjocka som de man köper i Sverige. Att flytta dem är väldigt tungt.

Ja, det var så söndagen förflöt och kanske varför den gick så fort. Tror hundarna sover gott ikväll efter att ha varit ute hela dagen. Samma gäller nog oss tvåbenta. Sakta men säkert förvandlar vi denna trädgård till en fin oas att må bra i. Till nästa år ska jag peta ner lite lökar så det blommar en del såhär på våren. Sedan får vi se om kottepalmen tar sig annars sätter jag en annan palm där eller kanske pampasgräs. Det är så rofyllt när gräset rasslar i vinden. Allt får ha sin tid då vi inte har bråttom.

Lördagen övergår till kväll

Annonser

Sitter här och lyssnar till lätta snarkningar av JR som precis som hundarna är trött av dagens bestyr. Jag öppnade mitt klipperi igen för denna dag. Inte för att jag är frisör eller har jobbat som det i min proffession. Nej, jag började klippa JR efter att han kommit hem från frisören och huvudsvålen syntes. Han blev så bränd av solen sedan så han kunde inte kamma sig. Så jag youtubade och hittade information hur man klipper herrar. Så nästa gång det var dags och det dröjde kan jag lova, öppnade jag mitt klipperi. Sedan dess är det jag som klipper JR och han är väldigt nöjd efter mitt värv.

Så jag slog upp dörren och ställde plaststolen mitt på gräsmattan efter frukosten. Bra om kunderna får lite utsikt när man håller på eftersom jag inte har någon spegel. Dagen till ära hade JR också köpt en apparat som underlättar mitt arbete. Jag har studerat på youtube hur man använder en sådan och jag är nog läraktig för jag är stolt över mitt jobb. Kan meddela att JR också är det. Så en nöjd kund bjöd en nöjd frisör på en öl ute i trädgården.

Det tyckte Kuma var perfekt och lade sig att sova i skuggan. Solen värmde ordentligt och det var skönt med lite skugga från magnolian. Himlens färg kan man ju inte klaga på heller.

Det finns ju fler ställen med skugga och dem hittar Turbo. Inget tokrus idag men lite struttande runt hann hon med innan hon blev trött. Som ni ser var fönstret öppet ut till trädgården. Jag sätter på gallret då hundarna tycker att det känns tryggt när de är inne. Det blir lite som ute fast inne då vi äter frukost. Vi har ju inget bord ute ännu, för plastbordet ska bort och ett nytt ska JR bygga.

Idag har han röjt undan plattor för vår nya bänk och forslat singel som inte ska vara kvar. Kanske kommer en sneak peak i morgon på var bänken ska stå. Jag har faktiskt vipplat också. Jadå, tar man det som en tur i huset så blir det inte så jobbigt. Torkade av fönstren där Turbo jagat flugor också. Såg ut som någon slickat på fönstren innan. Sedan gjorde jag rent deras pall där vattenskålen står. Den blir lite ucklig efter ett tag och när man gör rent den så blir köket finare i mina ögon. Passade på att göra rent deras vattenskål också. Vi var ju så lost utan svinto, men har hittat något utan vare sig medel eller annat utan man kör bara runt trissan och det blir så fint. Vatten och ståltrissa är modellen.

Ja det har vi sysslat med idag. Så dagarna går och även om det kanske verkar som att vi jobbar hårt så tar vi det lugnt. Ingen stress och hinner man inte med så finns det fler dagar.

Ikväll ska vi titta på melodifestivalen och äta varmkorv med bröd. Fast senare blir det en fin ostbricka. 🙂

En vecka har gått

Annonser

Vi kan lägga ännu en solig dag till rullorna. Tvätt klar och inplockad i skåpen. JR har lekt betongkrossare och krossat betongbitar som legat i trädgården. Vi satt en stund i trädgården idag också. Hundarna uppskattar när vi sitter där.

Nu är ju gräsmattan så mjuk och fin efter att JR kört med klipparn där. Han somnade efter ett tag och i eftermiddags när vi haft dörren öppen, så har han strövat runt lite här och där.

Det gör Turbo också när hon inte leker med kottar från magnolian eller någon av alla hennes pinnar. De har ett fint liv här i Frankrike. Precis som vi också har. Nya projekt har påbörjats men nu väntar vi bara på livrasion av lite brädor och ett samtal från Castorama att plattor finns att hämta. Vi ska nämligen gömma alla fula hål där galler suttit vid fönstren och sedan ska det byggas bänk.

Efter en del fnulande vet vi var den ska stå och när jag tänker närmare på det så blir det perfekt. Jag föreslog att vi skulle köpa en hängmatta, men JR tror inte att han skulle ha ro att ligga i den. Så är det nog.

Nu när Kuma är i slutet av sitt fällande så har Turbo börjat. Absolut att det är vår här nere nu. Bara att borsta för oss. Sedan startar väl hennes löpning om några månader. Så är det när man har hundar. Aldrig en tråkig stund.

Planerar att hålla salong mycketyck öppet i morgon då det ska bli varmare ute. JR behöver få en översyn av kalufsen. Det gör man bäst utomhus har vi märkt. Men att sitta utan tröja i snålblåst är väl inte direkt skönt, så därför har vi inväntat detta högtryck. Idag har vi haft +23 och då hade jag kunnat haft salongen öppen, men hade ingen lust. Det man inte gör idag kan man göra i morgon. Jag vet att det är vipplardag men det hinner jag säkert med ändå.

 

 

Nöjda med dagen

Annonser

Vaknade i morse av att Turbo donkade tassen i huvudet på mig. Försökte låtsas som att jag sov men hon gav sig inte utan det kom en donk till av tassen. Bara att ge upp och slå de blå. Hon blir så glad då och slänger sig på en för att kela. När hon gör det Vaknar Kuma och börjar prata. Ingen idé för JR att försöka sova mer heller. Det var ju inte fel för vädret var underbart.

Jag skyndade ut med lakanen och körde igång maskinen. Två och en halv timme senare var allt torrt och doftade underbart. Vi satte oss ute i trädgården och drack var sin liten heiniken öl. Pratade planering och bara njöt av vädret. Jag såg en citronfjäril och det var många år sedan jag såg en sådan. Sedan var det de vanliga påfågel och nässelfjärilarna som flög omkring. Fåglarna kvittrar som tokiga just nu, men det är mysigt att sitta under en blå himmel och lyssna till dem. Vi har så lugnt och tyst på vår gata, men på andra sidan huset är det mer trafik.

Kuma verkar ha hittat sin favoritplats och han låg där i ett par timmar och sov. Turbo ligger korta stunder men sedan är det en ödla eller något annat som måste kollas upp. Lite toklek med en pinne blir det också. Men det är fortfarande lite kyligt på kvällarna. Fast vi sover med fönstret öppet och det är inte många nätter som jag måste haft det stängt.

Med andra ord har vi haft en lugn och skön dag i Chalet angel. Ingenting omvälvande har hänt och det är skönt.

Igår när jag tittade ut såg jag denna molnformation och kunde inte låta bli att fota den. Det ser nästan ut som ett rymdskepp eller en zeppelinare.

När jag skulle trycka ner jalusierna var den fortfarande kvar. Skulle ha öppnat fönstret men när man är lat så blir det en blixt med på fotot. Annars hade det kunnat bli en fin bild. Fast man kan kanske redigera bort blixten? Tips på bra fotoredigerarprogram tas tacksamt emot. Inte första gången detta händer mig.