Då var april snart till ända

Annonser

Summerar man vädret så har det varit en kall och blåsig månad. Inte den vårmånad man önskat precis, men ändå har den gett hopp om att det snart är grönt och varmt ute. Det är valborgsmässoafton idag och för ovanlighetens skull är det riktigt fint väder. Ofta har man stått vid något bål och frusit till kören som hälsat våren välkommen. När man var liten så skulle man ha vårkappa och någon fin tunn klänning. Ibland har man stått under paraply och huttrat.

När jag studerade i Uppsala var denna dag fylld av olika evenemang. Först skulle man äta sillfrukost tillsammans vid tolvsnåret, för att därefter gå till Carolina rediviva. Där stod rektorn för univeritetet med flera lektorer på balkongen och klockan tre var det mösspåtagning. Sedan rusade man nedför backen och till något av nationshusen. Det var alltid mycket folk som ville in så man fick trängas, men det var viktigt att komma in för att dricka champagne. Många studenter var ordentligt på örat redan vid den tiden och fick avsluta firandet redan på eftermiddagen. Men tog man det lugnt med alkoholen kunde man gå runt på olika nationer och sedan till universitetets huvudbyggnad för att höra allmänna sången sjunga vårvisor. Där satt man i gräset om vädret var fint och njöt. Många barnfamiljer hade picknick. Oj, jag höll på att glömma forsränningen som hölls i Fyrisån där studenter som inte var rädda för att få sig ett dopp, åkte på hemmagjorda farkoster i den strida strömmen. För våta blev de och flera fick fiskas upp av funktionärer som stod vid kajkanten.

Sedan traskade man hem till sudentlyan och svidade om. Nu skulle finkläderna på och jag köpte ofta mina kreationer på myrorna för dessa tillfällen. Ett billigt sätt att få något fint att ha på sig och som man sedan kunde byta mot någon ny kreation. Många av mina studiekamrater gjorde samma sak, för det gällde att få pengarna att räcka till. På kvällen var det middag på nationen och efter det dans. Allt avbröts klockan tolv på natten då alla studenter tågade till slottet och Gunillaklockan. Landshövdingen som höll middag där steg ut på balkongen och höll talet till våren. De som fortfarande orkade fortsatte festandet på nationen där det bjöds på “sexa”, vilket var nattamat. När det började ljusna gick man hem till fågelkvitter för att äntligen sova.

Allt detta skulle jag inte orka idag, men det är fina minnen att tänka på. Underbara ungdomstid.

Äldre män

Annonser

Jag syftar här på män i medelåldern. De tror att de kan göra allt utan att ta skada.
Nu sitter jag här med en av dessa som har fruktansvärt ont i ryggen. Han trodde att han fortfarande var 20 och har upptäckt att han inte är det.
Det ojas och gnälls oerhört just nu. Bra att vara efterklok.

Funderar på att ringa ambulans snart 🙂

Så rofyllt att hålla på med händerna

Annonser

Man blir väldigt harmonisk av att påta i myllan med händerna. Jag gjorde mer än jag tänkte mig och nu kan jag titta ut genom fönstret och nöjt konstatera att ogräset är borta. Det blåste en hel del men ett glas öl gjorde att det blev uthärdligt. Hundarna var med hela tiden och nu är de rejält trötta. Det har mulnat till lite men nu har vi dragit oss inomhus så det gör inget. Mannen förbereder middagen som blir inbakad fläskfile med grönsaker. Ska bli gott med lite mat senare.

Jag ska utfodra hundarna om en liten stund. Ett glas whiskey står bredvid mig och det är gott att sippa lite på det, känna värmen komma tillbaka i kroppen. Kort sagt en väldigt harmonisk dag.

 

Dags att fnatta i trädgården

Annonser

Härligt väder ute idag och vi fick en mysig långpromenad med hundarna. Det blåser friskt, men vi har det relativt vindstilla i vår trädgård. Jag har gått och glott upp mot björkarna i flera dagar nu, för att se om bladen fått musöron. Idag verkar det vara dags att klippa ned rosorna, så det blir en av dagens övningar. En annan blir att ta bort maskrosor som verkligen växt den senaste veckan.

Hundarna är vårglada eftersom dörren till trädgården kan hållas öppen så de kan springa ut som de vill.
Lekfulla har de jagat varandra och ligger nu flåsande på golvet. De kommer att bli glada när vi också är ute.

Jag har preparerat mig med allergispray och då ska jag klara av att vara ute hoppas jag.
Vi kan säkert sitta i uterummet och fika senare. Jag är så glad att ha denna oas. Skulle aldrig stensätta min gräsmatta, det blir så tråkigt och kalt.
Undrar vad alla nu ska göra när den trenden är ute. Ska de riva upp allt och så gräsmatta igen?

Detta med att jämföra

Annonser

Sjuksköterskorna jämför sig med läkarna, när de hävdar högre löner. Lärarna med civilingenjörerna.
Jag har börjat fundera på att jämföra min inkomst med t ex Zlatans eller någon av ishockeyspelarna i NHL. Eftersom jag arbetar minst lika mycket så borde jag a samma inkomst eller hur?

Visst låter det löjligt att jag skulle jämföra mig med dessa idrottsutövare?
Jag tycker att hela diskussionen om att jämföra yrken är löjlig.
Kräv bättre löner för det egna yrket istället och kom med bättre argument.
Själv får jag bara arbeta hårdare för att få högre inkomst och jag kommer att bli skitförbannad om Löfv’en med kompani snor det överskottet av mig.

Man skulle kunna stänga ned ett helt kärnkraftsverk

Annonser

Här hemma har vi bytt ut de flesta av våra lampor till ledlampor. De drar mindre ström och avger trots det samma ljus som de gamla glödlamporna. Vi gör det för att minska vår elförbrukning och kapa kostnader. Men det är också ett bidrag till miljön som vi utan att dra ned på vår standard lätt kan göra. Om man förbjöd alla vanliga lampor och sade att alla måste använda ledlampor så skulle elförbrukningen i Sverige minska till hälften och ett kärnkraftsverk skulle kunna stängas.

Det pratar man inte om utan istället om att ändå stänga ned dem eller t o m bygga nya kärnkraftverk. Vi drömmer om att bli helt självförsörjande på el och då skulle solpaneler och vindkraftverk vara ett bra alternativ. Då menar jag inte dessa enorma vindkraftverk som syns lite här och var utan det som en uppfinnare utvecklat och inte har de stora vingarna. Elbolagen skulle kunna koncentrera sig på industrier och större byggnader istället. Så jag tycker att myndigheterna borde se mer till det småskaliga och börja där istället för att kasta ut pengar på stora projekt.

Helt otroligt att hon är kvar

Annonser

Då menar jag Camilla Henberg eller vad hon nu heter i efternamn. Men hon har nog fångat svenska folkets hjärta. Pernilla klarar sig utan let’s dance anser de nog. Men visst var hon duktigare?

Det är ändå detta som är så roligt med detta program. Vi får nya folkkära kändisar som kommer ha ett liv efter programmet.
Camilla har haft det tufft och har det nog så fortfarande. Men nu har svenska folket gett henne en chans till och jag hoppas att hontar den.

Det är roligt att se hur mycket bättre alla blir för varje gång.