Valborgsafton 2018

Annonser

När man var yngre så var denna dag viktig. Jag studerade i Uppsala och där var det tradition att äta sillfrukost innan mösspåtagningen vid Carolina Rediviva. Men först gick man ner till Fyrisån och tittade på forsränningen. Studenter hade tillverkat allehanda flytetyg och skulle ta sig ned för strömmen.Massor av människor samlades nedanför balkongen till biblioteket och väntade på att Universitetets rektor skulle vinka med sin studentmössa och hälsa våren välkommen. Då tog man på sig mössan och alla studenter rusade nedför den branta backen under glada rop och skratt. En del var riktigt runda under fötterna och drösade i gatan.

Sedan samlades man på någon av nationerna för att dricka champagne. Alla som inte var för berusade då, begav sig till Universitetet och lyssnade på OD som stod på trappan och sjöng Sköna Maj och Vintern rasat ut. Det var ofta kallt på Valborg och som idag blåste det. Men fira våren det skulle man.

På kvällen var det middag på nationerna och efteråt dans. Man klädde upp sig och hade studentmössan på. Vid klockan åtta tågade alla nationer upp till slottet och Gunilla klockan, där landshövdingen höll tal. Alla hade fanor och standar med sig och när talet var klart så hurrade man igen.

Alla städer och landsdelar har sitt speciella firande och i Lund är det också full fart på studenterna. Jag saknar inte den tiden, men det är roligt att ha varit med om firandet och minnas.

Rabatten

Annonser

Efter en något disig morgon, bröt solen fram och molnen skingrades. Hundarna fick en långpromenad före frukost och jag kunde inte motstå att fota tomaterna.

De är så förföriskt vackra nu. Äntligen smakar de gott. Jag är förtjust i tomater och har alltid ett par skivor på frukostbrödet. Likaså färsk gurka. Mina favoriter bland grönsaker. Unkas och Turbo sitter som ljus och väntar på att få en bit tomat och gurka. De älskar grönsaker. Kuma är inte så förtjust, men när jag lägger det i maten äter han. Jag brukar skiva ner rå morot i hundarnas mat. Det slinker ner i ett nafs.

Idag var det min rosenrabatt som fick sig en ansning. Nu är de nedklippta och allt ogräs borta. Ny fin jord har de fått kring rötterna. Det är bara att växa och dofta för dem.

Mr J tog sig an husbilen och nu är alla tankar rena och inuti är det rent och snyggt. Bestick och porslin ska få en körning i diskmaskinen. Snart är det dags för premiärturen för i år.

Dags för ett glas rose.

Förbereder för sommaren

Annonser

Nu är hela framsidan av huset klart och luktärtor är sådda. Rabatten har fått ny jord. Hundarna har varit ute hela dagen och nu är de trötta.

Det tar på krafterna att hålla koll på människor som är än här och än där. Turbo har lekt med både Unkas och Kuma. Hon är på väg in i höglöp, så vi håller ögonen på hundarna.

Nu återstår torkning inomhus och Mr J har tagit sig an husbilen. Det blir dammigt trots att vi haft pyjamasen på. Jag har planterat om lite blommor i krukor inomhus och är nöjd med mitt inköp av nya växter.

Lördagen rullar på och snart är det dags för bad i bubbelbadet. Ska bli skönt.

Så grönt

Annonser

På endast en vecka har naturen slagit om från brunt och grått, till olika nyanser av grönt. Jag älskar den färgen och våren är bästa tiden att uppleva alla nyanser. Mr J har med hundarnas hjälp både klippt gräsmattan och sått gödningsmedel. Nu förväntar vi oss att den om åtta dagar ska skifta i gröna nyanser.

Tekniknisse var här i förmiddags och nu har vi ljud på tvn i biblioteket. Känns nästan som lite lyx efter alla dagar med stumtv. Dessutom har vi fått tillbaka alla kanaler och även de vi inte hade tidigare. Därför har vi inte tittat på tv idag. Men ikväll blir det tittande.

Våra räkningar är betalda och vi känner oss väldigt nöjda med att ha dragit ned på utgifterna rejält. Allt onödigt är borta och nu kan vi unna oss det vi verkligen vill. Det jag kallar onödigt är ju sådana utgifter man har som arbetande människa. Nu när vi inte tillhör dessa längre tänker vi inte heller betala för tjänster vi inte kan utnyttja.

Blev fruktansvärt upprörd när jag fick veta att domar för våldtäkt oftas innebär böter,fotboja och lägsta fängelsestraff är två veckor. TVÅ VECKOR!!! Ja, ni läste rätt. Kemisk kastrering eller fängelse i minst ett år skulle jag förespråka. Är gärningsmannen (är oftast män, även då det gäller brott mot homosexuella) flykting så ska utvisning ske direkt efter avtjänat straff. Jag ser ibland på program med poliser i andra länder och blir upprörd hur flata vi är i Sverige. Jag förespråkar strängare straff för alla som gör övergrepp på djur och människor. För att inte tala om de som dödar andra levande.

Sådärja nu fick jag utlopp för den ilskan jag burit på hela dagen. Nu ska jag ösa kärlek över mina nära och kära.

Shopping, shopping, shopping

Annonser

Idag var det dags för en tur till Trelleborg och inköp. Vi behövde fylla på i kylen och frysen. Men först lite shopping i Valen gallerian.

Trots mörka moln på himlen, sken solen hela tiden.

Maten handlar vi alltid på Lidel och idag hade vi tur. Mr J stod och tittade på blomjord, men jag tyckte att vi hade handlat tillräckligt, så det fick bli nästa gång. Killen i kassan talade om för oss att vi kunde ta en säck jord från pallen vid utgången. Mr J frågade hur mycket man måste handla för, innan man fick två säckar. Killen tyckte att vi kunde ta två. En dam i kassan bredvid oss gav oss den säck hon fick. Så vi körde hem med tre säckar jord. Precis så mycket vi behöver.

Ibland har man tur. När vi kommit hem öppnade himlen sig och det kom en rejäl regnskur. Nu ska vi ta det lugnt resten av dagen och hundarna sover efter att ha vaktat huset.

Det var en fredag

Annonser

I år var sommaren här en fredag och gissa om vi njöt. Ett fint minne att ha med sig resten av året. Efteråt backade allt tillbaka och så startade våren. Men det är något som inte riktigt stämmer. Påskliljorna blommar nu och tulpanerna. De brukar titta fram i april, men då var det vinter och snö. På måndag är det valborgsmässoafton och då ska vi hälsa våren välkommen. Körer sjunger om sköna Maj och nu pekar jag på mig, eftersom mitt andra namn är Maj. Jag sladdar in med en nysning på grund av all pollen och känner mig hedrad.

För övrigt kunde vi oss inte glädja oss till fullo att alla tv-apparater fungerade  fullt ut. Nehejdå, den lilla vi har i biblioteket har bild men inget ljud. Så just nu har vi tvn på i köket med hög volym och då kommer ljudet någonstans från en tv nära dig. Man får vara glad för det lilla. Vi har “bara” tjafsat om detta i tre veckor nu. Inte lång tid om man tänker på hur lång tid det tar för politikerna att förstå att folk inte kan laga soppa på en spik. Här syftar jag på pensionärerna. De som betalat skatt sedan de kunde arbeta. Den skatten som slinker ner i statens ficka. De pengarna som ska finansiera höghastighetståg, som inte många pensionärer kommer att ha råd att utnyttja.

Om någon frågar mig varför jag spyr denna galla, så kan jag svara att jag inte är nöjd med hur de använder mina och andras skattepengar. Hur kunde Sverige sjunka så lågt? Välfärdsland, bah vi är ett av EU:s fattigländer med sämst pensioner och löner. Läste en debattartikel idag om att vi borde sluta betala skatt. Lite tillspetsat kanske men jag förstår andemeningen i artikeln.

Vi borde kanske göra som folk i Frankrike och strejka mer. Låt Sverige stå still i några dagar, så kanske politikerna slutar leka sandlåda.

Lite regn och lite sol

Annonser

Vädret är mer som det brukar vara såhär års. Fast jag är glad att regnet kommit på natten och tidig morgon. Så hundarna har varit ute hela dagarna.

Nu har det blivit lite färg i trädgården och snart blommar våra träd. Så härligt med färg.

Idag har vi teknikern från canal digital här och förhoppningsvis har vi tv i alla rum, när han kör härifrån. Vi har käbblat med ordetmottagarna i två veckor nu, så det är skönt om allt blir klart. Just nu har vi endast fyra kanaler kvar som är marksända och snart släcks de också.

Hundarna sköter sig exemplariskt och jag är väldigt stolt. De ligger bara och tittar på när teknikern går omkring. Turbo var lite nyfiken i början, men nu struntar hon i vad han gör.

Solen skiner idag

Annonser

Vi har härliga dagar just nu och tillbringar tiden ute i trädgården. Hundarna njuter av att få vara där. Igår klippte Mr J gräset för första gången denna sommar. Inte för att den ser särskilt fin ut, men den har tagit sig bra nu när värmen kom. Jag planterade ett par krukor till uterummet igår och städade huset. Idag har jag endast vattnat blommorna inomhus. Nu ska vi njuta av det fina vädret.

Tulpanerna har tittat fram vid hjulet och krokusarna har blommat färdigt. Om någon vecka ska jag så alla frön och hoppas på att luktärtor ska komma upp. Förra året var det dåligt med blomningen, men året innan var det så fint. Det luktade lång väg och var väldigt vackert.

Nu återstår bara att klippa ner rosorna och det får vänta lite till. Vi har ju gubevars valborg snart och som alla vet kan vädret vara riktigt lurigt då. Jag har varit med om att det har snöat då. Det hoppas jag att vi slipper i år, för nu har vi haft tillräckligt med vinter.

En öl 🍻 på bänken blir det idag.