Kalla vindar över slätten

Annonser

Tur jag fått en mössa i julklapp förra året. Den satt fint på huvudet idag. Det bästa är att blåsten torkat upp vägarna och hundarna inte blev smutsiga. För det har varit mycket torka tassar i år. Nu mörknar det ute och vi har kurat in oss i värmen.

Två dagar kvar på detta året och sedan börjar ett nytt. Lite kallare ska det tydligen bli , bara det inte blir så bland människorna också. Skulle gärna se att alla tog mer hänsyn till varandra. Såg en artikel där en liten tös grät på julafton, för att hon fått en Iphone5 istället för en Iphone6. Skrämmande hur det blivit. En rejäl utskällning hade varit på plats. Lär barnen att de ska vara glada att föräldrarna har råd att ge julklappar.

Barn dör i krig och sjukdomar, av svält och naturkatastrofer. I Sverige sitter en unge och bölar för att hon fått fel sorts mobil. Om jag hade varit förälder till den ungen, så hade jag gått tillbaka till affären med mobilen och satt in pengarna till Rädda barnen istället. De bölar inte för att de får en blå filt istället för en röd.

Arma värld vad ska det bli av dig?

När katten är borta

Annonser

Då dansar råttorna på bordet är ett gammalt talesätt. Så verkar det onekligen vara i vår by, då det smäller lite här och var. Föräldrarna har köpt fyrverkerier till sina ungar, som ska smällas av på nyår. Men det kliar i fingrarna och då mamma och pappa är på jobbet kan det ju inte göra något att vi roar oss med ett par tre stycken smällare. Vad föräldrarna har missat är att det faktiskt är förbjudet att avfyra dessa raketer innan nyår och att barn under arton år inte får handskas med dessa.

Eftersom jag hör varifrån smällarna kommer, förstår jag vem som leker med dem. En av de ungar som roar sig med att kasta ägg på andras dörrar och fönster, ringa på dörrar så hundar skäller och skriver ”kuk” på de elskåp som finns i byn. Grattis, vad ni föräldrar är på duktiga på att uppfostra era barn. Idag fick vår lilla Nellie lida för bristen på just uppfostran. Hon blev skrämd av allt smällande och kunde inte utföra det hon skulle i trädgården. Men jag tänker karma och vet att om inte idag så någon dag kommer dessa föräldrar själva drabbas av något som inte är särskilt roligt.

Förra året gick det bra på nyårsafton och det verkade som att många var bortresta eller struntat i att köpa smällare. Det smällde snabbt och sedan var det tyst och lugnt. Jag hoppas på samma sak detta år. Nu har hundägandet ökat i byn och det bör innebära att färre köper detta otyg. I vår by är det en klädaffär som säljer fyrverkerier. I mitt tycke väldigt underligt att de får tillstånd. Men de är så pengakåta att de inte kan låta bli. Jag handlar aldrig där och kommer aldrig att göra det så länge de fortsätter med detta.

Jag anser att det skulle vara förbjudet att sälja fyrverkerier till privatpersoner och att de föreningar/klubbar/myndigheter som vill skjuta upp raketer, ska hänvisas till speciella platser så alla hundägare kan hålla sig långt borta från dem.

Redan jultrött

Annonser

Jan kan erkänna att nu är jag rätt trött på julmaten och julen. Allt liksom regnade bort och nu vill jag bara ha det överstökat. I morgon startar sista vardagarna på detta året och tyvärr har byns klädaffär börjat sälja de förbannade smällarna. När vi var ute och gick med hundarna idag hördes de första smällarna. Jag har aldrig begripit hur en klädaffär kan få tillstånd att sälja fyrverkerier. Tror inte att de kontrollerar vilka som köper eller hur gamla de är. Knappast några artonåringar som smäller av sina fyrverkerier en vanlig söndag eftermiddag.

Alltså startar årets djävligaste vecka om man är hundägare. För att inte tala om alla katter och vilda djur som blir skrämda. Förra året var det relativt lugnt och det kan bero på att djurägarna i byn har blivit fler än tidigare. Fler som säger ifrån och inte köper smällare. Vi kör med hög musik och fördragna gardiner på nyårsafton. Tur att våra pensionärer är halvdöva. De hade kanske inte uppskattat att höra Elvis vråla ”Are you lonsame tonight”, för allt vad högtalarna tål. Jag kan tala om att vi har en gammaldags stereo med bautahögtalare så resurser har vi att överrösta smällandet. Nu är det ju så att vi gärna vill kunna prata efter ett tag och sänka ljudet, men dår är det naturligtvis någon djävla idiot som vaknat försent och missat tolvslaget. Den siste idioten är inte född ännu. Inte i denhär byn i alla fall.

Så just nu gläds vi åt tystnaden ett tag till.

Annandag jul 🎄

Annonser

Det är jobbigt att fira jul och nu är hundarna trötta. Dagens promenad blev i regn och Kuma var måttligt road.
Men efter en timme och en god frukost, har alla hundarna somnat.
Mannen sågar ben i garaget och jag våttorkar överallt.

Vi tänker pigga upp oss med ett bubbelbad senare.
Ha en fin fortsättning på det gamla året.