Ja de é våren som har kommit igen…..

Annonser

Vrååål och där var vi vakna. Vi väcktes av ett enormt oväsen och det var ett mirageplan som flög över huset. Skorstenen är kvar, för det tittade jag efter direkt vi kom ut. Tur vi var inomhus för hade vi varit ute så hade jag säkert kissat på mig. Det där med att flyga över tätbebyggt område gäller nog inte här i Frankrike. Men vi vaknade och när vi steg ut var det:

Absolut vår anser jag. Inte för att jag vet var gränsen går i temperatur, men jag kan ju inte kalla det dålig svensk sommar när det är den 31:a januari. Härmed bestämdes det att vi skulle hålla till utomhus idag. Jag tittade för säkerhets skull vid kl 16.00 och då var det +21 så nog är det vår minsann.

Jag plockade kottar eftersom JR tänkte köra snurradåren senare. Jag är glad att han tog skitplockningen och jag fick kottarna som mangolian släpper ned lite då och då. Grannfrun kom och bonjourade samt sade några ord och sedan pratade de i familjen. Begrep inte ett ord då och misstänker att de pratade katalanska med varandra. Ska väl inte säga något då vi ju pratar svenska med varandra och de fattar ju inte ett ord av det. Lika för lika eller hur?

Så var det ju tunnan som skulle rullas hem också. Det fixar JR som den gentleman han är. Jag passade på att vila mig en stund på kistan. Se så många vita blommor som slagit ut på ängen. Fint va?

När jag skriver detta har JR snurrat ner allt gräs och det ser väldigt fint ut på framsidan av trädgården. Idag var det även premiär att ha fönstren mot trädgården öppna. Jag fästade upp gallret och vi satt och åt till ett ivrigt fågelkvitter. Fåglarna verkar ha fått vårkänslor de också. Staketet bakom Kuma ska bli tätare och lite högre innan poolen ska dit.

Än så länge är gräsmattan väldigt grön och fin, men i sommar blir det inte så mycket med den. Mindre jobb för oss 🙂

Nästa vecka har vi bokat in en kort tur till Beziers. Nästa projekt är på gång och jag hänger bara med. Men fortsätter det såhär blir det snart shorts och t-shirt.

Helgen börjar nu och även februari. Hupp…

En kreativ dag

Annonser

Körde sista maskinen med tvätt idag så nu är tvättlådan tom, ehe nästan tom för JR har lyckats lägga något i den. Men det får faktiskt vänta. Vi har inte haft lika soligt idag som igår men tillräckligt för att jag kunde klippa klart rabatten. JR skulle “bara” ringa pensionsmyndigheten som av någon outgrundlig anledning betalat ut pension till farmor efter hennes död. Undrar om de har alla läsk i backen på den myndigheten? Nåväl, JR ringde och hamnade i telefonkö. Inget ovanligt när det gäller Sverige och dess myndigheter.

Jag gick ut för att hämta in tvätten och hänga upp den på torkställningen i biblioteket. Pratade lite med JR som satt och väntade i telefonkön. Sedan gick jag och hundarna ut och nu skulle resten av rabatten kapas till en lägre nivå. Eftersom jag inte vill ha blåsor i handen så tog jag det lugnt och gjorde en del pauser. Hade med mig kameran för att roa mig med när jag vilade.

Tänkte att JR snart skulle komma ut och göra mig sällskap. Men de enda som gjorde det var hundarna. De hade fullt sjå med att kolla in gubbarna som höll på med stolparna efter gatan.

Mullbärsträdet är fortfarande väldigt kalt, men rätt fint när man fotar i motljus.

Jag vet inte vad Turbo gjorde inne i verkstaden men plötsligt kom hon spatserande ut därifrån. Fröken nyfiken brukar jag kalla henne.

Det blev en del travande fram och tillbaka för att se vad som händer. Gubbarna som höll på med stolparna gick ju fram och tillbaka på gatan. Jag lyssnade en del på deras hojtande och de pratade inte franska så mycket kan jag säga. Antagligen var det katalanska de pratade och det är helt obegripligt. Men de hälsade på franska när de passerade vår grind.

Kanske tyckte hundarna att det lät konstigt de också. Jag vet inte om de förstår franska men de förstår tonlägen så mycket är klart. Rabatten är klar nu och jag fick faktiskt en blåsa på tummen som sprack så det läker ju snabbt. Gör inte ont heller.

Klippte lite på kanten också där det ser ut att komma upp blommor. Tänkte att det kan bli svårt att klippa med snurradåren där. Då ryker nog blommorna.

Vi gick in när jag var klar för det var ingen idé att vänta på JR. När vi kom in satt han fortfarande i telefonkö. Han fick vänta i över 40 minuter innan han kom fram. Snacka om service! När han påpekade det så fick han som svar att det var normalt!  Ibland undrar man om det inte var bättre förr.

I morgon ska det bli fint väder och JR tänker inte ringa ett enda samtal då. Även om man som vi är pensionärer så finns det faktiskt roligare saker att göra om dagarna än att sitta och vänta i telefonköer.

Våren på intåg

Annonser

En helt underbar dag med +17 ute och solen som gjorde att det var riktigt svettigt ett tag. Så välgörande det kändes. Jag har tittat på rabatten utanför ett tag nu och sett hur den börjat bli lite ovårdad. Så idag hade jag absolut ingen lust att stanna inomhus längre än nödvändigt.

Bara att plocka fram redskap och handskar. Så skönt att stå ute med solen i ryggen och klippa gräset. Det var ett tag sedan sist. December om jag inte missminner mig. Kanske inte så lång tid ändå och många som fortfarande bor i Sverige anser nog att jag ska vara tyst och inte klaga. Men klaga är det sista jag gör. Glömde berätta att igår såg jag mandelträd blomma. Så vackert det är med dessa rosa blommor mitt ute i ingenstans stod trädet. Först fatatde jag inte vad det var tills jag läste ett inlägg från 365grader som jag följer och de körde bland mandelträd som blommar och då fattade jag att det var ju ett sådant jag sett.

Jag brukar ofta försöka få hela rabatten klar på en dag, men bestämde idag att jag ska dela upp den. Orsaken är att jag får blåsor i handen om jag håller på för länge. Så idag var det gräset vid rosorna och halva rabatten som skulle ansas. Det visade sig precis vad min hand tålde för det höll på att bli en blåsa när jag slutade och nu är den borta. Men jag ville ju inte gå in ändå så jag började frisera lavendeln.

Nu är alla spretiga pinnar borta och nya fina blommor kan blomma. Undrar förresten om det finns ogräsättika här, då jag skulle vilja hälla lite vid muren så ogräset försvinner. En sak att undersöka för JR. Kom även på att mina jackor fått vila denna vinter, då jag endast använt västen när det känts lite kyligt. Alltså kommer jag inte köpa vinterjackor på ett bra tag. Men kanske en ny väst om något år.

Här är tydligen lökar av något slag planterade och knopparna ser gula ut men det återstår att se om blommorna blir det också.  Kanske finns fler överraskningar som ploppar upp när det blir vår.

JR har inte legat på latsidan idag. Väggen är klar. Ja, jag vet att det saknas en platta i högra hörnet, men jag orkade inte vänta med att ta kort. Snyggt som tusan blev det och jag är mycket nöjd med vårat val av plattor och att vi skulle ha det. Jag är inte så förtjust i platta väggar. Sedan är det roligt att ha något helt annorlunda än vad vi hade i Sverige. Här hade jag tänkt lägga in en bild på den väggen vi gjorde där, men otroligt nog har jag ingen. Det var nog bilden som fotografen tog inför visningen av huset jag hade i huvudet. Men den har vi bara i den broschyren. Kan berätta att JR fick tag i plåt som vi lät stå ute tills den började rosta och sedan lackade han den och satte upp den som fondvägg. Det blev också ursnyggt men väldigt mörkt förstås. Han är fyndig min JR.

Om vädret i morgon blir som idag ska vi vara ute. JR tänker rasta snurradåren och jag klipper den andra halvan i rabatten. Roligt är ändå att våren börjar ge sig till känna.

 

 

28 januari igen

Annonser

För ett år sedan klev vi in i husbilen och lämnade huset i byn för gott. Då var det bara att vänta på flyttbilen, lämna Madame på service och städfirman skulle komma och göra rent. Därför bodde vi utanför huset i några dagar. Det var faktiskt lite jobbigt och hundarna förstod inte varför vi inte gick in efter deras promenader. Men det var då det, idag klev vi också in i husbilen, men av en helt annan anledning.

Solen lyser faktiskt och vinden är riktigt ljum idag. Hundarna älskar när vi går ut allihop.

Turbo vill gärna åka med, men Kuma är inte lika glad för det. Han var på väg in i trädgården och verkade tycka att vi kunde åka så väntade han hemma. Jag fick faktiskt putta honom i baken så han gick fram till grinden.

Vi kör ut ur byn mot Cornelihan.

Närmar oss ännu mer. Kör förbi och hamnar på ringleden runt Béziers. Dags för lite inköp.

En lycklig Mr J (som jag hädanefter kommer att benämna som JR då det är hans initialer och känns mer personligt.) Nåväl efter den parentesen går han in med mina förmaningar som bortblåsta ur huvudet. Bara köpa ett paket kakel, inte titta på annat!!!   Han kommer mycket riktigt ut med endast paketet, men med bilder i mobilen på annat . Alltså vad var det han inte förstod? Eller så brydde han sig inte.

Dags att köra till gummadagis då. Jardin och köpa tuggben till hundarna. Men jag hade plånboken med mig och nu tänkte jag titta mig omkring. Tyvärr blev det inte så mycket tittande då de höll på att göra om i hela butiken. Fick nöja mig med tuggbenen och det var inget roligt att titta på i röran som var.

När vi ändå körde förbi så varför inte gå in så jag fick titta lite? Men vet inte vad det var med idag för det kändes så tomt i affären. Tyckte att de hade mer roligt hundrelaterat tidigare då jag var här.

På väg hem igen då. Där borta är Cornelihan och jösses vad mycket moln det är.

Än så länge är vinfälten rätt kala och molnen tycks fastna borta vid bergen.

Nu närmar vi oss Thézàn och hem. Solen följer med oss hela vägen.

Där borta är vårat Chalet Angle och väntar på oss. Det är här Kuma börjar prata. Han känner igen sig och vet att snart så….

Bara att backa in på Rue Alexandre Dumas och sedan låsa upp grinden då. Kan berätta att dessa moln har blåst bort. Nej, det var inte jag som blåste bort dem men vinden jobbade ordentligt ett tag. Vi får en fin solnedgång ikväll. I morgon ska JR sätta upp det sista kaklet eller man ska kanske säga klinkern och då är projekt sovrumsvägg klart. Hoppas vädret fortsätter såhär för nu behöver snurradåren rastas.

 

 

Gamla minnen

Annonser

Ibland är det faktiskt bra att jag även skriver i almanackor varje dag. Just idag behövde jag se i förra årets vid denna tidpunkt, därför att Turbo fortfarande är lite tetig. Hon går omkring och piper men visar inte vad hon vill. Ödlan har kommit ut så den är glömd. Hon grävde bakom busken idag och ett tag var Mr J och hon inte så kontanta om man säger så.

Det blommar snart i den busken. Ja, justja det var almanackan jag skrev om. Förra året började Turbo bli tetig och det var när vi skulle lämna huset vilket är som i morgon. Hon började sitt löp och då blir hon pipig och gömmer huvudet på konstiga ställen. I bilen började hon plötsligt att vilja ligga med huvudet mellan gaspedalen och golvet. I mitt tycke väldigt obekvämt, men hon gick inte att rubba. När hon löpte i somras hade vi fått huset och då lade hon sig under handfaten i badrummet. Hon har börjat göra det igen efter att ha hållit uppe i flera månader. Så enligt almanackan är det dags för löp här i huset.

Det har varit lite krispigt i luften trots temperatur på +11 idag. Natten har nog varit kylig och det var lite vått i gräset på morgonen.

Små fina droppar på lyckoklövern och jag bär ju alltid med mig kameran så det fångade jag på bild. Oftast när jag går ut i trädgården har jag kameran i ena handen och idag är det måndag = tvätta lakan dag för mig. Mina fotomodeller följer alltid med mig när jag går ut.

De brukar vara precis utanför min tvättstuga och hålla vakt. Känns tryggt att ha dem nära och väldigt mysigt.

Men det är inte väder för att stanna ute alltför länge nu. Kuma blev väldigt intresserad av det jag fotograferade. Turbo har fått syn på pojkvännen på andra sidan staketet och de måste ju hälsa på varandra. Allrahelst nu då hon startat löpet.  Mr J har fortsatt med väggen och det verkar som att vi måste köra och köpa ett paket kakel till. Så i morgon blir det en snabb tur till Bèziers efter frukost.

Vi gör ju lite som vi vill om dagarna. Inte för att vi måste köra i morgon utan för att det kan vara lite trevlig omväxling.

 

Sista gången

Annonser

Ok, idag ska jag berätta benhistorien och det blir sista gången jag gör det (tror jag).

Bläddrar bakåt till 2016 och augusti. Vi var precis hemkomna efter vår semester i Frankrike. Vädret var lite småduggigt och Mr J hade börjat jobba på måndagen. Jag hade varit ute i två omgångar på långpromenader med hundarna. Eftersom vi hade tre då så kunde jag inte gå med alla på samma gång. På tisdagarna brukade jag hämta pappas lottokuponger och lämna in i tobaken. Lat som jag är stannade jag vid hans köksfönster, greppade kupongerna och snurrade runt. Tjoff, jag halkade i det våta gräset och hörde tre knak. Då visste jag att jag brutit något ben.

Jag ringde ambulansen och Mr J som kom samtidigt. Där bröt en läkare foten rätt och det gjorde skitont. Sedan trodde jag att det var bara gips och hem som gällde, men icke sa nicke operation sade läkaren. Fick smärtstillande i dropp tills det var dags att rullas ner till op. Mr J berättade efteråt att jag hade varit där i tolv timmar. För när jag vaknade upp ringde en ängel till syster upp honom och berättade att jag var vaken.

En röntgenbild hur det ser ut inuti mitt ben och fot. Här har de mekat ordentligt minsann. Första tre månaderna fick jag inte ens stödja på foten och det var jobbigt. Jag var ordentligt grounded. En jobbig period för mig då jag gick minst ett par mil varje dag med hundarna innan detta hände. Jag ökade i vikt och kunde inte ens göra min yoga. Samtidigt hamnade min pappa på sjukhuset då han ramlat hemma. Det blev ett korttidsboende för honom och jag kunde inte hälsa på honom så ofta.

Jag fick byta gips tre gånger innan jag blev av med det till slut. Körde svart för det var mest praktiskt då vi hade tre hundar.

Foten var svullen och även benet. Men så kunde jag börja träna för att kunna gå. Vinter och halka satte en del käppar i hjulet, men så fort det blev barmark traskade jag först runt kvarteret och sedan började jag gå kortare sträckor med en hund i taget. Pappa hade under tiden fått plats på ett äldreboende ca 200 meter från vårat hus. Där bodde även farmor så nu blev det lättare att besöka dem.

Idag kan jag gå och det med en lätt haltande gång. Springa kan jag glömma, hoppa nja en centimeter kanske. Men jag kan yoga och det är jag glad över.

Foten ser hyfsat normal ut idag. Ärren har bleknat och tånaglarna är normala. Men jag har värk lite då och då. Känseln på vänster sida där jag fortfarande är svullen är inte 100 %. Några milslånga promenader kanske det inte blir nuförtiden men jag kan gå. Jag är tacksam för den skicklige läkaren som opererade mig och tror att detta klimat kommer att göra resten. Men jag gör själ för namnet halta Lotta och det trodde jag väl aldrig.

Snipp, snapp snut så var berättelsen om benet slut.

Nu till något helt annat. Väggen.

En bild på väggen från igår kväll.

Så en bild från i morse. Nu är det endast två rader kvar för Mr J att sätta upp. Det blir klart denna vecka när Mr J vilat ryggen lite. Jag tycker att det blir snyggt och man får nästan lite av hotellkänsla. Lovar fota när allt är klart.

Ha en fin söndag 🙂

 

 

Så här är det

Annonser

Våra kökshanddukar är inte bara det utan de har ett namn allihop. De heter Ernst så när vi ska torka med dem så säger vi inte ta en kökshandduk, nej vi säger låt Ernst göra det. Tror ni mig inte?

Ha, vad säger ni nu? Det står ju på dem att de heter Ernst.

Hela kökslådan är full med Ernst. Bra att farmor var med i postkodlotteriet en gång i tiden för det kom två stora paket med Ernst som vi nu tar hand om. De fick flytta med oss hit till Frankrike och verkar trivas bra med det.

Det är lördag idag = vipplardag

Jag kör med en regnbågsvipplare för här diskriminerar vi ingen. Den blir min förlängda arm och jag når högre höjder än annars då jag är begåvad med taxben. Det har jag hållit mig sysselsatt med ett tag under dagen.

 

Mr J har varit helt uppåt väggarna idag och igår när han slutade så var hundarna väldigt trötta. Jajjamen, här sover vi allihop i stora sängen och det är så vi vill ha det. Nu förstår ni kanske varför jag tvättar så ofta. Vi vill ha rent i sängen när vi sover.

Vi har inte suttit inne och ugglat hela dagen. Nehej då, en sväng ute har vi tagit lite då och då. Men solen ville inte riktigt ta steget ut ur molnen så särskilt roligt var det ju inte.

Därför gick vi in rätt snart. Nya palmen börjar att ta sig efter att ha varit lite trött i några dagar. Vi får se hur den japanska kottpalmen trivs. Om det inte vill sig så funderar jag på en yuccapalm i krukan eller någon annan palm. Turbo springer ju in och ut med Mr J då han kapar kaklet och idag blev hon väldigt sum efter ett tag. Gick in och lade sig i biblioteket med huvudet in i bokhyllan bakom min stol. Pep ibland och kom och ville ha tröst.

Jag misstänker att hon ätit en ödla eller groda som sedan sprallade i magen på henne. Hon blev rädd och visste inte vad hon skulle göra. Typiskt henne för hon ska på allt och är så nyfiken. Men nosen är kall och våt och ikväll har hon ätit och är som vanligt igen. Jag gav henne mycket mat så jag hoppas att hon blir nödig senare och det som hon fått i sig kommer ut.

Som sagt uppåt väggarna har det varit idag och snart slår Mr J i taket.

Två rader kvar sedan är projektet i hamn. Aprikos byebye säger jag. Nu kan jag snart sova lugnt. Men lugn Mr J har kommit på ett nytt projekt så snart kommer han sova lugnt han också. I morgon kommer det en bild på hur det såg ut ikväll när han slutade.

Ja det händer lite småttan och gottan här i Chalet Angel. Grannen har tagit hem sina hönor igen så nu hör vi kucklandet när vi öppnar dörren. Ganska hemtrevligt faktiskt. Fyra pollo har hon som hon verkar tycka så mycket om.

I morgon är det söndag= dimanche och då ska golven bli rena igen. Så vi ska dra runt på både drakar och moppar en stund. Sedan går vi in i sista veckan i januari och kan konstatera att den här vintern snart är slut.

Inget regn idag

Annonser

Det blir inget inlägg om ett ben, för idag har vi haft en nästan soldag. Benet berättar jag om en annan dag. Vi kunde gå ut på morgonen utan att få vattenkammat hår och jag bytte badlakan och handdukar så tvättmaskinen fick jobba idag.

Man kan faktiskt skymta lite blått däruppe fast min mobil påstår att det regnar. Det gör det väl någonstans då, men inte hos oss.

Kuma gör alltid en översikt av läget innan han behagar att gå ut på riktigt. Idag tyckte han att allt var ok så det blev en stund ute innan frukost. Turbo har sällan några betänkligheter, utan springer ut med glädje i alla väder. Sedan kan det bli så att hon vänder in lika snabbt igen om det regnar.

Men är det ok väder så hamnar hon här ett tag innan frukost. Jag brukar ju bädda innan och Mr J kör ju och köper bröd. Det är ju lyxigt att få färskt bröd till frukost varje dag. Inga konserveringsmedel i bröden här inte. På plattorna syns det att det har regnat inatt. Men gräsmattan blir aldrig lerig då det är så finurligt gjort att den är dränerad och allt överflödigt vatten rinner ut i rör i muren. Så har alla husen på våran gata. Därför har detta med att torka tassarna minimerats ordentligt. Fast idag kom Turbo in och gjorde svarta tassavtryck på golvet. Hon har en viss fabläss för att gå in i buskarna och där torkar det ju inte upp lika snabbt. Men vi har ju klinkergolv så det svabbade jag upp snabbt och Mr J spolade av tassarna/benen på damen. Inte så populärt men nödvändigt.

Apropå Mr J så var det ju en till som blev glad över vädret. Nu kunde han kapa klinker igen och raskt kom det upp ett par rader till. Arbetet har stått still när det regnat och eftersom Mr J har kommit på ett nytt projekt så vill han bli klar med detta. Ett par rader till och sedan måste allt härdas ett tag.

Plattorna torkade upp snabbt på dagen och Turbo placerade sig på dem. De har ju fått röra sig helt fritt idag då vi kunnat ha dörren öppen. Tror vi kommer ha två nöjda hundar ikväll som sover som stockar.

Fick en fråga vad jag kokar ihop till våra hundar till middag. det blir lite olika dag för dag. De får rester av våra middagar om det inte innehåller lök eller ben. Till det blir det ris/pasta och ibland potatis. Grönsaker försöker jag alltid lägga till, kokta som råa. Blandar man väl så äter de t o m salladsblad. Färsk gurka,morötter om man skär i små bitar eller river ner det. Om jag har dåligt med basmat så får de torrfoder light som bas. Aldrig endast torrfoder. Jag värmer alltid maten några sekunder i micron så lukten kommer fram. De bara älskar det och kan knappt vänta tills jag satt ner skålarna. Ja, så gör jag här i Frankrike. I Sverige köpte jag ofta färskfoder som de fick ihop med antingen torrfodret eller ris/pasta. Ska kanske tillägga att jag aldrig blötlägger torrfodret. Därför har de vita fina tänder.

Liten brasklapp

Annonser

Tänkte bara komma med en liten förvarning att om det regnar i morgon så blir det ett väldigt trist inlägg om ett ben/fot.

Min kamera är nämligen inte vattentät och som det regnat idag hade jag behövt en sådan. Sedan vill inte mina fotomodeller ställa upp på utomhusbilder heller.

Jaja, nu är ni förvarnade i alla fall. Nu kan ni se själva vad det blir för slags inlägg i morgon.