Året som gått

Annonser

Ett år av både roliga och tråkiga händelser har passerat och för oss har det också inneburit ett helt nytt kapitel i våra liv. Jag tänker bara ta månad för månad i korta drag, för att få ett grepp om alltihop.

Alltså här kommer 2019

Januari

Packa,packa och ännu mer packa. 28/1 flyttade vi ut i husbilen och flyttfirman hämtade vårat bohag.

Februari

1/2 Lämnade vi byn och även nycklarna till huset. Körde till Sibbarps camping i Malmö. En tur tillbaka i byn för att ordna det sista åt våra föräldrar blev det efter några dagar.

14/2 Lämnade vi ett kyligt Skåne med +4 och en grå himmel. Kom fram till Rinteln i Tyskland efter en resa på 70 mil. 15/2 Körde tidigt och kom fram till Pont-au-Mouson i Frankrike efter en tur på 55,8 mil. 17/2 Dags  att köra vidare söderut och vi körde på betalvägar för att komma fram snabbt till Objat. 18/2 behövde Unkas en veterinär och det tog ett tag i Montauban. Letade ställplatser som var öppna och hamnade kl.23.00 i Casauban nedanför Toulose. 19/2 Körde till Thibery motocrossbana där det finns en ställplats och här stannade vi månaden ut. 26/2 Första hustitten i Causses y/Veyran.

Mars

4/3 Flyttade vi oss till Beach Club Ferret i Vias plage.  5/3 Andra hustitten i St Jean. 8/3 Tredje hustitten Saint Genie de Fontedit. 14/3 Fjärde hustitten i Thézàn-les-Beziers, som vi lade ett bud på. 26/3 Skrev på pappren hos notarien då vårat bud antagits.

April

Stod kvar hela månaden i Vias och det var massor av papper som vi scannade och postade. Bestämde oss för att sälja Madame och gjorde klart med pappren till han som ska hjälpa oss sälja henne.

Maj

20/5 Fick datum för möte hos notarien. 29/5 Lämnade vi Vias och körde till en camping vid Canal du Midi i Capestang. Äntligen slapp vi blåsten och fick gräs till hundarna att ligga på.

Juni

2/6 Pappa körs till sjukhuset i Trelleborg där han blir kvar i en vecka. Samtidigt börjar Unkas bli dålig och magen sväller upp. Han orkar inte gå och 10/6 kör vi till veterinären som konstaterar att han har cancer i mjälten. Vi tar det svåra beslutet att låta honom somna in.

11/6 Pappa kommer hem till sitt boende och vill bara sova. 17/6 Kör till notarien och skriver på pappren till huset.

18/6 Flyttar vi in i huset och börjar städa ur alla skåp. Sängarna vi beställt kom efter 17.00. 19/6 Bäddar sängarna och sover första natten i huset. 20/6 Köpte tvättmaskin,microvågsugn och kaffebryggare på Darty i Beziers. 21/6 Mr J kör snurradåren på framsidan av huset och det höga gräset är borta. Målade och städade hela månaden.

Juli

Måla, måla, måla för fulla muggar. 5/7 Pappa somnade in under natten 93 år gammal. En massa telefonsamtal för att ordna begravning och annat.  24/7 Vårat bohag anländer och en flyttgubbe drösar på näsan och det var den tv:n det.

Augusti

2/8 Flyg till Sverige. 5/8 H kommer på sitt första besök hos oss. Varma dagar och H svettas ordentligt. Ny tv inköpt och internet bokat.

Även RD D2 köptes för att vi skulle kunna sova.

September

Letade ny grind flera gånger under månaden. Tog hand om trädgården och Mr J gjorde klart toaletten som blev så fin med nytt tak och vita väggar. En hängare till hallen satte han ihop och nu kan vi hänga av oss våra västar.

Oktober

1/10 Köpte vi en ny grind. 2/10 Hallmattan från Ikea kom på morgonen. Mr J gjorde hyllor i verkstaden och städade upp bland alla verktygen. 10/10 Fick ved levererad utanför grinden och det var ett rejält dagsjobb att få in allt.

19/10 Bokade flygbiljetter till H som födelsedagspresent. 24/10 vår nya grind levererades hem till oss. 31/10 Mr J sågade ner alla grenar på mullbärsträdet.

November

4/11 Nu är mullbärsträdet klart för vintern och alla smågrenar i säckar. 7/11 stenar till nya grindstolpar köptes. 9/11 Nu startade jobbet med att få bort gamla grindstolpar och bygga nya. Det blev några tidiga morgnar då jobbet gjordes.

18/11 Nya grinden är på plats och vi är supernöjda.

December

21/12 H kommer ner för att tillbringa julen hos oss. 28/12 Skjutsar H till Aeroport de Provence i Marseille. 30 /12 Farmor (svärmor) somnade in 94 år gammal.

Önskar alla Ett Gott Nytt År !!!!

Resan hem till Thèzán

Annonser

Måste skingra mina tankar och vad är bättre än att berätta om hemresan från Aeroport de Provence? Jag hoppade fram till framsätet och knappade in hemadressen på Lennart.

Det är en vid sväng man gör för att komma på rätt sida av etangen och det klarade vi galant. Bergen är rätt spektakulära ovanför denna förstad till Marseille.

Det är mest bara affärer och industrier som man kör förbi här nere.

Här har vi rundat hela klabbet och kör på rätt sida. Om någon inte visste det så är en etang ett slags insjö eller vik från medelhavet. På en sådan halvö som då bildas har man placerat flygplatsen. Skulle flygplanet inte klara av att lyfta så dimper det ner i vattnet. Men de flesta som flyger härifrån eller ner hit har väl badkläder med sig.

Eftersom man i Frankrike oftast skyltar till de större städer som ligger i slutet av vägen, så gäller det att veta åt vilket håll närmaste storstad ligger. Dit man ska alltså. Så här väljer vi att köra rakt fram mot Barcelona. Vår by ligger så att säga utmed denna väg. Ja, mer eller mindre nära då.

Inte så mycket trafik än så länge. Men nu var det husbilar och personbilar från Italien som körde mot Barcelona. Nog de som inte vill åka skidor då.

Där borta är det berg som heter:

En nationalpark som har många olika aktiviteter för den som tycker om friluftsliv. Bra att ta barn med så de får se annat än dataspel och mobilen. Tror inte det är någon bra täckning där och då kan de lära sig att umgås.

Här skulle jag fota lite julbelysning men Mr J körde för fort efter att vi stått i en kö en stund. Någon hade valt att köra in i en annan bil och bärgaren jobbade allt vad han kunde för att få bort bilarna. Men de hann inte sopa upp allt glassplitter och det var riktigt skräpigt.

Här vid stora Rhone står det flera husbilar. Ser ju riktigt trevligt ut och något vi kan tänka oss göra vid ett annat tillfälle. Om vi bara hittar ner dit förstås. Den ligger i alla fall i Nimes. Tror att det kan vara roligt att titta på alla pråmar och båtar som far förbi på floden. Antagligen fler på våren och sommaren än det är nu i december.

Så var det detta med att köra fort när någon ska fota. Man passerar ju Camargue och där kan man få se svarta tjurar. Jag såg dem och Mr J trampade gasen i botten så de försvann långt bakom oss i fjärran. Nåväl de hamnar nog på ett foto hos mig en annan gång. Inte heller slottet kunde jag fånga på kort. Får bli andra slott i framtiden då vi kör på mindre vägar.Kanske är det farten som gör att jag inte gillar dessa betalvägar speciellt mycket. Jag föredrar de mindre landsvägarna.

Äntligen kör vi in i vår hemmaregion. Occitane som det heter nuförtiden.

Vi närmade oss Montpellier och trafiken tätnar betydligt. Jag kan berätta att här finns ett Ikea som man inte kommer åt om man åker i husbil. Finns inte en enda parkering man kan stå på. Så därför köper vi över internet och beställer livrasion= hemkörning. Fungerar superbra.

Jodå vi är på rätt väg fortfarande och nu kommer det mer för oss kända städer. Vi ska ju inte vare sig till Barcelona eller Toulouse, men Montpellier är rätt nära.

Nu börjar det kännas bra. Rätt departement och snart är vi hemma.

Vi vinkar hejdå till vårat resesällskap. Roligt att träffas killar, men vi ska vidare en bit.

Nu kör vi av betalvägen och solen vill lägga sig och sova. Men Mr J vill göra två flugor på smällen och styr Mackan till Darty. Nu ska lilla jag få en ny mobil. Jag har surrat om det ett tag och tittat på olika modeller på internet. Nu vill han väl få slut på snacket och går resolut in och köper mig en Samsung Galaxy A40. precis den jag fastnat för.

Magen kurrar och innan vi svänger av mot hemmet, stannar vi vid McDonalds. Det är ju ändå lördag och visst ska man äta ute på restaurang då. Hundarna uppskattar pommes så de blir glada. Vi får ju en tjusig solnedgång också så vad kan man mer begära.

Tittar man noga så ser man månen och polstjärnan. Äntligen kommer vi hem och en lång dags färd är över. Nu ska Mackan få vila lite. Bara en del korta turer och hundarna var glada. Men de letade efter H och var lite konfunderade att han inte var i huset.

Vi är nog rätt mycket soffpotatisar. 🙂

 

Livets slut

Annonser

Idag kom så beskedet att svärmor (farmor) somnat in. Eller snarare inte vaknat efter natten. För en vecka sedan slutade hon att äta och har sedan dess endast fått palliativ vård. Precis som pappa fick i slutskedet av hans liv. Även om detta var väntat infinner sig en sorg hos oss och då det var den sista av våra föräldrar som nu gick bort, så blir allt så slutgiltigt.

De sista femton åren är det ju jag och Mr J som tagit omhand  om våra åldrande föräldrar. Så blir det nog för många barn. Ju äldre föräldrarna blir ju mer hjälp behöver de ha. Det tar både tid och kraft från anhöriga. Men så länge huvudet är med så finns det en mening med att vara närvarande. Tyvärr, så har farmor inte varit kontaktbar under nästan ett halvt år och hon var bara en skugga av den människa hon en gång var.

Så nu säger vi farväl till den sprudlande och glada farmor vi vill minnas och inte det skal som hon blev. Som lagade underbart god mat och aldrig gav upp.

Alltid noga med kläder och smycken. Egentligen saknad sedan länge då livet sakta sögs ur henne och demensen tog över hennes liv.

Kram vi ses

Resan till Marseille

Annonser

Igår var det så dags för H att återvända till Sverige och sin vardag. Packningen gjorde vi kvällen innan och det var bara tvagning som skulle göras. Vi brukar alltid ha en kanna kaffe och multivitaminjuice med oss. Naturligtvis fyllda baguetter med skinka,kyckling och tonfisk. Bara att välja vad man vill ha.

Jag var i baksätet på ditresan och kunde ta det lugnt efter att ha programmerat Gps-Lennart så Mr J skulle klara av att hitta rätt. Men det är ju lätt då betalvägen är utan några kringelikrokar.

Efter ett tag blir det mycket pinjeträd och bergen reser sig i bakgrunden. Från min plats är det skönt att bara se ut över naturen och den förändring som sker ju längre mot Provence vi kommer.

Men är det inte samma berg? Plötsligt växte en elstolpe upp och jag undrar hur jag kunde missa den på första fotot?

Jag frågade Turbo men hon hade ingen aning och brydde sig inte särskilt heller. Efter en stund lade hon sig ner på soffan och sov vidare. Våra hundar är väldigt duktiga på att åka bil. Så lugna och snälla.

Här susar vi förbi ytterområdena till Nimes och det är inte så mycket natur utan mer industrier och affärer. Ett och annat gym fanns det också.

När man kör till Marsielle passerar man både lilla och stora Rhone. Detta är lilla och är antagligen en avstickare från den stora. Eller tvärtom, vad vet jag som bara susar förbi.

Ännu en stad vi passerar och detta är Arles och jag blir förvånad över att det är så mycket kludd på väggar och broar här. Kluddet kallas visst graffiti, men jag tycker inte att det är särskilt fint utan mer förfulande. Men det finns säkert finare delar i den staden också.

Färden går vidare och här är det väldigt höstlikt, eller vad säger jag det är ju december och vinter. Men solen lyser och himlen är blå.

En annan bergart ger en annan färg på bergen.

Jag tycker om berg på håll. Men såg att många bilar hade skidor på taket och där ska det nog åkas under nyårshelgen. Många fransmän åker nog till alperna för att se snö och susa nedför pisterna.

Där hade de ställt en jättepenis på toppen av berget, eller är det något annat? Ser rätt lustigt ut i alla fall.

Bra utsikt från det huset. Men det vete tusan om jag skulle vilja bo där. Tänk om berget rasar ?!

Så kör vi vidare och förbi nästa stad som jag inte kommer ihåg vad den heter. Men vägen är rak och föraren nykter så det ska nog gå bra ändå. Men vad nu då vi är framme vid flygplatsen!! Bommarna är öppna så vi kan parkera endast några hundra meter från terminalen. Kostar gratis och det är alltid bra att parkera på sådana ställen. Mr J drar i handbromsen och eskorterar H bort till terminal 2. Med resfeber vill H gå in i utrikeshallen och då kommer Mr J tillbaka för att rasta hundarna. Dags för oss att vända hemåt. Den resan kommer i ett inlägg i morgon.

 

 

Tröttmössa

Annonser

Ikväll blir det inte något långt inlägg. Jag har fotat en del på resan till Marseille och det får komma i morgon dagens inlägg.

Nu är vi trötta och mätta. Hundarna är glada att vara hemma igen. En kväll framför Tv:n blir det med ett glas whisky.

Återkommer i morgon med både bilder och berättelsen om resan.

Obs, köpte en ny mobil på väg hem. Det var otippat. Mycket att greja med nu.

Sista dagen

Annonser

Idag är det mungipor nedåt då det är hemresedag för H i morgon. Att sedan hans snus tog slut bidrar nog en del till att det är trist. Fast när man bestämt att man ska sluta så kanske det är lika bra.

Vi är lite trötta idag då grannen körde igång sitt bankande och borrande eller vad det nu är, vid halv nio. Inte bra för oss för vi blir så trötta på dagen. Men solen tittade ju fram och värmde så skönt. Lite färskpressad apelsinjuice på det och en kopp kaffe, så ska vi nog ta oss genom den här dagen också.

Blev som vanligt sittande på kistan efter bäddningen av sängen. Men det fick jag sluta med efter ett tag för risken är stor att man blir sittande hela dagen.

En som gärna blir liggande kvar är Turbo. En stund i solen och sedan en stund i skuggan. Nu på dagen har hantverkarna åkt sin väg och vi har det lugnt igen. Skönt att de inte håller på hela dagarna. I morgon kommer vi vara borta från huset hela dagen så då får de gärna väsnas hur mycket de vill. Det ska bli roligare att köra när det är ljust ute och kan titta på omgivningarna. Lovar att ta lite foton eftersom jag sitter bakom chauffören och co-drivern på ditvägen.

Nej, det vita är inte snö om någon nu tror det. Det är blommor. Jag tycker att det är fint nu när vinstockarna tappat alla bladen. Inte många dagar kvar på 2019 nu och vi ska sätta champagnen på kylning till tolvslaget. Ja, vi har nog nästan för första gången på många år en äkta champagne att skåla med. De rear ut champagne nu till nyår.

Jag ska titta runt lite på internet efter mobiler, då min verkar bli tröttare och tröttare för varje dag. Kommer att köpa en kontant här nere så man vill ju jämföra de olika märken och affärer som finns. Jag har en xperia compact idag och den har en suverän kamera som jag är mycket nöjd med. Men det återstår att se vad nästa blir.

 

Annadag jul

Annonser

Då var denna julhelg klar och vi kör vidare mot nyår. Fast Mr J och H körde in till Beziers idag. De kunde inte bara vänta längre på att få köpa staketet. Så jag fick lite ensamtid. Turbo är inte glad idag då vädret inte medger att vi har dörren öppen hela tiden. Så när någon går ut slinker hon med direkt.

Så där ska ett staket se ut. Rakt och fint. Nu har oleanderna något att stödja sig mot när de växt till sig.

Tänk, de hittade både bort och tillbaka från stora Brico. Mr J är riktigt stolt att han som knappt har något lokalsinne klarade av att köra utan mig. Solen tittade fram lagom tills de var tillbaka och det blev trevligare att vara ute. Men det gick fort att sätta på plats.

Idag tänder vi inte ett ljus eller fler, utan en brasa i spisen blir det. Sedan blir det mys inomhus resten av eftermiddagen. I morgon är det bara fredag och inget annat. Ser att våra småfåglar nötknäpparna provsitter på staketet och det verkar vara till belåtenhet.

Juldagen eller snarare julidagen

Annonser

Vilken underbar dag med +22 och strålande sol. Sommar när den är som bäst i Sverige, men just ja det är december och vi bor i Frankrike. Vad gör man för att fördriva tiden en sådan här dag då? Mina nissar körde igång med lite trädgårdsarbete.

Stolparna som stod lite snett och vint skulle upp ur marken och det fula nätstaketet klippas ner. H var snabbt ute efter frukost och körde igång för fullt. Nu sitter det nya stolpar i hålen som fyllts med cement så det blir stadigt. Mr J har mätt upp avstånden och nu kommer det att bli ett staket som är rakt. Vi vill ha ett staket där så hundarna inte traskar ner genom rabatten. Sedan ska ju våra oleandrar luta mot något också. Men det blir inte ett nätstaket utan något mer stabilt och finare som Mr J köpt.

Kuma hade tänkt sig en tupplur i soffan men solen låg på och det blev lite väl varmt. Så han ångrade sig och följde Turbos exempel.

Bättre att vara utomhus idag och söka lite skugga.

Turbo vet bra platser som man kan sova på. De har varit lite trötta idag våra hundar och ändå hade vi en väldigt lugn julafton. Förutom staketjobb har vi inte gjort så mycket. Mr J har gjort rent grillen,rullat soptunnan och jag har faktiskt smytvättat en maskin kläder. H kan ju inte gå med rumpan bar resten av sin tid här.

Jag kämpar på med att försöka få igenom min beställning hos Ikea. Vill beställa sängkläder med hemkörning och än så länge har de inte hittat vårat postnummer. Så nu fortsätter jag med det i morgon. Det som inte fungerar idag kanske fungerar i morgon. Måste även få tag i ett nytt batteri till mitt armbandsur och har inte en susning var man ska köpa ett sådant. Små saker som man lätt hade fixat i Sverige då man vet hur och var. Men i ett annat land får man leta sig fram och fråga. Så har vi gjort sedan vi flyttade hit och pusslet blir mer och mer komplett.

 

Julafton 2019

Annonser

Här känns det mer som en svensk sommardag och därför blir det grillning istället för julmat, som ingen av oss är speciellt förtjust i ändå. Julafton firar man inte här så i morse väcktes vi av grannen som river en vägg i sitt hus. Nu blev vi inte sura för de har förvarnat oss om att de skulle göra det. Men vi vaknade ju ändå och det var ju inte i ottan utan 09.30 så de var ytterst hänsynsfulla tycker jag.

Ja, vi vill ju inte vara sämre så naturligtvis blev det aktiviteter hos oss också. Fast kanske inte lika mycket oväsen som hos grannen.

Ett nytt fint innertak spikar mina två tomtenissar upp. Så skönt att slippa se isoleringen och få ett fint vitt tak.

Jag var ut med lite dryck till tomtarna på loftet och tror de uppskattade det mer än ett fat med gröt. För att inte känna mig helt onyttig har jag plockat ihop en rustakasse med tvättkläder som ska få snurra runt i maskinen i morgon. Då H reser med handbagage har han inte så mycket med sig och behöver få lite rent då det snart är tomt i väskan.

Vakthundarna ligger på sina platser och vaktar huset mot inkräktare. Fast de är nog mest glada om det kommer besökare. Fast Kuma ser nog helst att ingen kommer.

Från att ha varit molnigt så letade sig solen fram och nu värmer den gott från en blå himmel. Mina julrosor blommar fint de med och livar upp allt det gröna. Denna jul provar vi oss fram till nya traditioner och vem vet om det kanske blir ett juldopp nästa år då vi byggt poolen? Vi har ju fått ändra på våra traditioner genom åren då våra föräldrar blivit äldre. Från att ha bjudit på julmat hos oss, till att gå med julmaten till deras boende och nu är de inte med oss och vi har flyttat. Vår rara ”farmor”= min svärmor har inte ätit på ett par dagar och vi måste inse att hennes kropp inte vill mer. Eftersom hon inte varit klar i huvudet sedan länge är det kanske bäst som sker. Men jag kan inte låta bli att tänka tillbaka hur det var för några år sedan.

Fast det är ju livets gång och idag ska man väl inte vara deppig när solen lyser och det är julafton.

God Jul !!!

Lille julafton idag

Annonser

Så säger vi i södra skåne i alla fall. Det är väl då man ska griljera skinkan och ha en uppesittarkväll och slå in paket och dricka glögg. Nu var det väldigt länge sedan vi gjorde något av detta och jag tycker att tv:s utbud är tråkigt för att inte tala om bingolotto. Nej, vi brukade ta ett skönt bubbelbad och lyssna till regnet utanför uterummet. Ett glas whisky till det och sedan någon film innan det var dags för bingen.

Idag behövs det inget bubbelbad för att muntra upp oss. Det räcker bra att öppna dörren och gå ut i solen och värmen.

Prinsessan Turbo har tillbringat hela dagen utomhus och det är så hon vill spendera sina dagar. En stund i solen och sedan en stund i skuggan.

Kuma går in och ut med jämna mellanrum eller så är det ojämna, har inte räknat. Jag dukade frukostbordet och sedan satt jag på kistan och väntade på brödleveransen. H duschade så jag tyckte att han skulle få vara lite ifred.

Där skymtar vi Mr J och då blir det frukost. Vi tar det lugnt och jag har som alla måndagar tvättat lakan, som får hänga ute på tvättlinan och torka i solen. Perfekt väder för det idag.

En stund med en film innan Bricko öppnar och material till innertaket i garaget kan inhandlas. Kuma tar tillfället i akt och ser till att H kliar i nacken. Vår lille introverta kille har tagit till sig H totalt.

Eftermiddagen har de tvåbenta herrarna tillbringat i garaget och det blir så fint med ett vitt innertak. Lakanen torkade på två timmar och ligger vikta i skåpet för länge sedan. Vintersolstånd idag och nu alla i norr så vänder det och ljuset kommer snart även till er. Vi suger i oss av ljuset i stort sett varje dag och det påverkar verkligen humöret. Något som H pratade om idag.

Ikväll ska vi ha lite uppesittarkväll med raclette och någon bra film. I morgon är det julafton och det firar man ju inte här nere så allt är öppet som vanligt. Men på juldagen är det stängt överallt.