Detta är livskvalitet

Annonser

Dagen som började så kylig och grå, mynnade ut i en fin sommardag. Gissa om rapsen doftar nu. Nästan så att man blir 😵 yr i huvudet .
Har köpt hem två nya 🌿 växter till uterummet . Lite tjockare grässorter än de ja haft tidigare . De har inte klarat vintern så bra . Dessa ska vara härdigare .
Härligt med fredag och grillångorna som stiger upp i byn .

Livskvalité

Annonser

Vad är livskvalité? Det kan vara väldigt olika för människor. För mig handlar det om att ha en vardag som fungerar. Att slippa ha dåligt samvete för att inte ha tid för de jag bryr mig om. Det är viktigare än alla pengar i världen.

Jag tror inte att Kvinnan som bor i den lilla ettan med sin hund har sämre livskvalité, än familjen som jäktar till skola och arbete varje dag, eller mannen som äger flera företag och arbetar från morgon till kväll. De har säkert råd att köpa fler saker än kvinnan med hunden, men frågan är om de är lyckligare?

Kvinnan med hunden kan verkligen ägna sig åt att uppleva årstidernas växlingar och använda sin dag precis som hon vill. Visserligen är hon i den ålder som gör att ingen på arbetsmarknaden vill ha henne. Därför har hon heller inte särskilt mycket pengar att spendera.

Familjen som stressar på morgonen bor i en fin villa och har råd med att köpa saker, är bundna av tider och villan står tom nästan hela dagen. Barnen ska köras till olika aktiviteter efter skolan. De far fram och tillbaka varje dag. Trädgården förfaller och ingen leker id en eller njuter av den. Alla är trötta på kvällen och då ska nästa dag förberedas. Dagar flyger fram, månader förflyter och år läggs till. Från att ha gått med barnen till förskolan, skjutsat dem till aktiviteter, är de plötsligt nästan vuxna. Vart tog åren vägen och livet? Har de haft en bra livskvalité under hela denna tid? Jag tillåter mig att tvivla.

Mannen som äger flera företag hinner knappt se ut genom fönstret. Åren försvinner i rasande takt, tills han plötsligt rasar ihop över sitt skrivbord. Familjen har han inte haft tid med, huset har andra skött om, likaså trädgården. Han har tjänat enorma summor, men aldrig haft tid att spendera dem. Endast någon vecka varje år då han haft ångest över att inte kunna arbeta.

Varför tänker så många, att sen då ska vi minsann göra det och det? Det är ju nu vi lever, varje dag och livskvalité är att leva i vardagen. Det har jag lärt mig och varje dag är värdefull på sitt sätt.