Reinfeldt är redo för en längre insats i Libyen

Annonser

Reinfeldt är idag i Göteborg och får frågan om han vill förlänga insatsen i Libyen. Natos chef Anders Fogh Rasmussen har sagt att inget åtagande bör vara tidsbegränsat så länge mandatet inte är fullgjort. Detta anser statsministern är befogat då det stämmer. Att som Juholt säga att man tagit sitt ansvar så nu får andra ta över, anser han som oansvarigt. Så länge FN:s mandat inte är uppfyllt, ska alla vara beredda att ta sitt ansvar.

Han kommer att ta upp detta i riksdagen så fort som möjligt och vill ha en bred majoritet. Sverige har lovat stanna till juli men flygvapeninspektören säger att det finns resurser att stanna året ut. Man kan byta ut män och även flygplan.

JAS planen har genomfört spaningsuppdrag samt bevakat lutrummet så att flygförbudet upprätthålls. Inte en enda gång har de blivit beskjutna. En gång har man noterat att regeringsstyrkorna har riktat luftvärnsradar mot dem. Då dessa flygplan har en mycket stor kamera så är de helt outstanding när det gäller spaning. De kan ta bilder över ett mycket stort område och även vridas runt 180 grader. Inget annat av natos flyplan har den förmågan. Sverige har fått mycket beröm för det spaningsarbete man gjort hittils och därför fått mer assistans för tankning och flygning.

Jag anser att Sverige ska bistå med dessa resurser om det kan göra att Khaddafi kan stoppas. Att som Juholt säger låta andra ta ansvaret nu är fegt och osolidariskt. Ett ord som sossarna strör omkring sig är ju solidaritet så varför ska vi svika nu?

Fortsättning semestern 2008

Annonser

Vi vaknade på morgonen av att vi hörde röster utanför husbilen och det lät som musik också. Jag kikade försiktigt ut och där stod en gul bil från kommunen med två gubbar i. De satt och åt. Vi funderade om de ville ha betalt eller om det var något annat de vill oss. Eftersom vi stod på en jättestor parkering så hade de kunnat parkera var som helst. Men de stod precis bakom vår husbil. Troligtvis var det endast av nyfikenhet de ställt sig där.

När vi tog ut hundarna för morgonrastning, åkte de iväg rätt fort. Antagligen kände de på sig att vi inte var så glada över att de väckt oss med sitt pladder. Eller så blev de lite avskräckta när de såg tre stora hundar. Eftersom det var tråkigt väder så skyndade vi oss att göra frukost och bädda. Längre bort på parkeringen fanns tömmning och vattenpåfyllning, så vi åkte dit.

Vi hade färdats en ganska lång bit dagen innan därför ville vi inte åka så långt denna dag. Jag tittade på kartan och hittade en ställplats vid floden Donau som verkade rätt fin. Det gick fint att hitta tillbaka till stora vägen och på väg dit såg vi en annan ställplats inne i byn. Där stod flera husbilar, men den såg vi inte när vi anlände i becksvart mörker.

När vi såg en affär stannade vi och bunkrade upp, för inte behöva handla senare. Man vet ju inte när nästa affär ska dyka upp. Vädret blev bättre och bättre, så vi stannade på en rastplats och åt lunch. Hundarna fick en promenad och en koll på kartan blev det för att se att vi var på rätt väg.

Framåt eftermiddagen kom vi fram till samhället vid Donau, och vi behövde inte leta länge innan vi såg skylten till ställplatsen.

Vädrets makter var ju med oss, så vi styrde ned mot floden. Ett par platser fanns precis nere vid vattnet och där var gräs,skönt att hundarna kunde ligga ute och titta. Där stod vi resten av dagen och tittade på livet på floden. Vi njöt allihop av lugnet och vädret. Efter att vi ätit middag åkte de andra husbilarna som stod där och strax förstod vi varför. Stora svärmar av mygg bildades och det var inte alls så mysigt längre. Vi hoppade in i husbilen och ställde oss på grusplanen vid de andra husbilarna.

Då det var rätt många husbilar där, blev vi av med utsikten över floden men även myggen. Det började skymma så det gjorde inte så mycket, fast hundarna hade bara grus att ligga på. Vi lade ut liggunderlag och filtar för att det inte skulle bli för hårt. När det blev mörkt gick vi in och satte på tv:n. Blev lite nyheter och något musikprogram. En titt på kartan och vi besämde oss för att åka till en ställplats vi visste om sedan tidigare. Den låg inte alltför långt bort heller. Nu hade vi inte så lång tid kvar av vår semester , därför måste vi dra oss uppåt landet.

Fortsättning följer….

Många vet inte om att det ska bli nyval i Sverige

Annonser

I två valkretsar ska det bli nyval nästa söndag. Håkan Juholt har varit i Västra Götaland och valtalat. Han lovar att de kommunala musikskolorna ska bli riksintresse, hur han nu kan göra det. är det inte de kommunala politikerna som ska sköta den saken? Han lovar saker som hans egna politiker inte följer, det borde han i så falla se till att de gör. Sedan säger han att moderaterna ska sälja ut Sahlgrenska sjukhuset. Men jag undrar hur mycket han egentligen vet om hur kummunpolitikerna resonerar.

Reinfeldt och Borg är i Göteborg idag och valtalar, hur mycket vet de om kommunpolitiken? Detta val har inget med rikspolitiken att göra så jag tycker faktiskt att det är de kommunala politikerna som ska ut och valtala.

I Örebro län kommer det också att bli nyval, då socialdemokraterna hade en så kallad valskola där vid förra valet. De talade om för invandrare hur de skulle rösta och sedan följde de med dem in i vallokalerna, för att se till att de röstade rätt. Detta är fruktansvärt. Någon kvällstidning föreslår att vi ska börja ha observatörer vid valen och det kan jag nästan hålla med om. Är detta demokrati?

Efter Carin Jämtins utspel om muslimsk helgdag, börjar jag tro att socialdemokraterna gör vad som helst för att få invandrarnas röster. De är ju många och flera av dem har säkert inte så stor uppfattning om skillnaderna mellan våra partier. Så att föreslå en helgdag bara för dem, kan inbringa röster. Men varför lova något som aldrig blir verklighet? Som dessa musikskolor är ännu ett exempel på.

Man undrar vad som kommer att utlovas mer och aldrig infrias?

Utrikesministerns första dag i Polen

Annonser

Första dagen i Warszawa har inneburit en hel del samtal med utrikesminister Radek Sikorski, som idag är i Rom för överläggningar om Libyen med EU. En del sightseeing kunde Bildt också göra, bl a. till den sal där det runda bord står som många avtal slutits. Det sista kommunistiska sammanträdet hölls där och i går kväll satt man vid samma bord under banketten som hölls.

Idag ska Bildt håll ett anförande och träffa media. Besöket är mycket uppmärksammat i Polen, så journalisterna står på kö.

http://carlbildt.wordpress.com/2011/05/04/statsbesokets-forsta-dag/

Inga bilder på den döde Usama Bin Ladin

Annonser

Obama har bestämt sig att, inte visa bilderna på den döde Bin Ladin. Han är rädd att det ska skada USA:s rykte hävdar tidningarna. Själv säger han i programmet 60 minutes, att de inte vill visa upp någon trofè. Programmet med hans uttalande sänds på söndag. Bilder på de andra som sköts ihjäl samtidigt har sålts till reuters. Om de är äkta eller inte vet man inte, men de ska ha tagits precis efter räden.

Talibanerna hävdar att hela historien är fejk och att Bin Ladin inte är död. De vägrar tro på hans död tills bildbevis visas. Obama säger att alla i al Quaida vet att han är död och det räcker. Själv satt han och såg hela förloppet så han kan bekräfta bin Ladins död. Hans dotter säger till journalister att det hela var en avrättning.

Kanske var det så det var, men vad var det han gjorde den 11 september då? Om inte det var en massavrättning så vet jag inte vad man ska kalla det. Förtjänade inte en sådan man, detta öde och visste han inte om att det kunde sluta så? Om han inte räknade med att bli dödad, så hade han heller inte gömt sig så länge.

Jurister kommenterar det hela att det kanske strider mot internationell lag. Då undrar jag hur man skulle ha gjort istället. Hade det gått att fånga denne man levande och ställa honom inför rätta? Det vet man inte idag eftersom han själv inte kan svara på det. Man kan bara spekulera i hur det skulle ha blivit om han inte blivit dödad.

Att spekulera och anta en massa saker, är onödigt anser jag. Vad världen nu borde göra är att se framåt och rikta in sig på det som händer framöver.