Äntligen är slaktaren från Srebrenica på väg till Haag

Annonser

Så skönt att läsa i tidningarna att Radic Mladic är gripen och på väg till domstolen i Haag. Han greps i sin kusins hus i byn Lazarevo och allt ska tydligen gått lugnt till. Efter 16 år kan Serbien äntligen sätta punkt för en fruktansvärd tid i sin historia. Carl Bildt tar mot detta besked med glädje och gratulerar presindet Tadic för gripandet. Mladics kusin är förvånad att han greps, då han trodde att det aldrig skulle ske.

Serbien har ansökt medlemskap i EU och detta var ett av kraven för att man skulle börja förhandla. Nu kan det börja i oktober som man beräknade. Skönt att man kunde gripa honom levande så han kan ställas till svars för det han gjort. Bevisen är så starka att det råder inget tvivel om att han blir dömd för sina illdåd. Plötsligt kände man att solen värmde igen.

Fortsättning semester 2005

Annonser

Det första vi gjorde efter att ha fått i oss lite mat, var att utforska campingen och omgivningarna. Själva campingen var stor och inhägnad som de alltid är i Italien. Det fanns en stor scen där det var uppträdande var kväll. En hunddusch fanns också, så man kunde svalka av hundarna. Vi förstod varför när vi kom nedåt stranden, där hundar inte var tillåtna till vår stora besvikelse. Tråkigt att de inte kunde leka i vågorna, som var rätt stora. Små marknader fanns där man kunde köpa allehanda souvernirer och campingtillbehör. En mataffär där vi handlade mat. Det låg flera campingar efter varandra och detta var riktigt turistigt.

 Vi hittade en affär som sålde gröna mattor på löpmeter, så vi köpte en stor bit med oss. Nu hade hundarna något att ligga på utanför husvagnen och vi slapp få in all sand också. Vår del av campingen var som en liten trång villagata med husvagnar. Ingen utsikt utom mot grannarna som verkade vara långliggare, då de var nästan täckta av sand. Detta var lite av en besvikelse då vi haft så fint vid gardasjön. Men grannarna var väldigt trevliga, alla italienare med olika slags hundar.

Det fanns inte särskilt bra ställen att gå och rasta hundarna heller. Man fick gå utmed en väg där det låg en massa skräp, vilket inte var roligt. Men pojkarna gillade stranden och köpte var sin surfingbräda som de använde flitigt. Vi fick turas om att bada och det var ju inte heller kul. Men vi åkte på lite turer runt om på landtungan.

För att handla och se oss omkring. Vår pojkes kamrat fick vatten i örat, så det blev läkarbesök och inhandling av örondroppar. Men det verkade inte bekymra honom nämvärt.

Fortsättning följer….

Utrikesministern gör ett inlägg om internet

Annonser

I detta inlägg tar Carl Bildt upp något mycket aktuellt, internet och de begränsningar som vissa regeringar vill införa. Frankrike pratar om ett civiliserat internet, där friheten ska begränsas för användningen. Dagens G8 möte kommer att behandla detta och i Turkiet pågår diskussioner om användandet också. Något som Mubarak tog till i Egypten och ströp internet på slutet. Carl Bildt jämför med övriga media och om det kanske också ska tas in i detta, tidningar, tv och böcker bl.a. En farlig väg att gå.

FN kommer att lägga fram ett förslag i slutet av veckan, där Sverige medverkat och som Bildt ser fram mot. Det kan ge en bättre diskussion angående internet.

http://carlbildt.wordpress.com/2011/05/26/foga-civiliserat/

Utrikesministern framme i Istanbul

Annonser

Carl Bildt kom iväg till Turkiet trots askmolnet som bildats i luften. Det är säkert varmare där nere än i Sverige. Torsdagen kommer att domineras av samtal mellan USA, EU och Turkiet. Hur Turkiet ska fortsätta sin demokratiprocess och även bidra med hjälp till de andra arabländerna som påbörjat sin.

Det är val i Turkiet den 12:e juni och hela Istanbul svämmas över av valaffischer. Ett viktigt val eftersom Turkiet vill närma sig EU och allt beror på vika som kommer att regera efteråt.

http://carlbildt.wordpress.com/2011/05/25/framme-vid-bosporen/

Demonstrationer som verkar utmynna i inbördeskrig

Annonser

Det började som demonstrationer mot regimen i Jemen, där man krävde rättigheter till folket. Svaret blev att stridsvagnar sattes in mot obeväpnade människor och många har blivit dödade. Gulfstaterna har försökt få presidenten Ali Abdullah Sahles att göra eftergifter som skulle få slut på demonstrationerna. Tre gånger har man förhandlat med honom och efter tredje gången han sagt nej, och vägrar att göra fler eftergifter har allt trappats upp.

Inatt hördes explosioner i staden Saana och fyra människor har dödats. Tydligen är det klanhövdingen Sadiq al-Ahmars anhängare som försöker ta över delar av staden. Människor flyr och det hela verkar utmynna i ett inbördeskrig, som man försökt undvika med förhandlingarna. Nu har USA börjat evakuera sina ambassadanställda, då situationen blivit farlig för dem. Presidenten anklagar al-Qaida för att försöka ta över staden.

Ännu ett ditatorstyrt land som är i kaos och det är folket som får lida. En envåldshärskare som hållit dem i ett järngrepp och låtit dem svälta, ser landet i uppror, men ger sig inte eftersom han inte inser att hans dagar är räknade som president. Det är lika tragiskt som förväntat att han inte inser fatum. Frågan är om FN kommer att agera och skicka in hjälp till folket, eller låter man gerillan sköta alltihop? Det är väl svårt att agera med insatsstyrkor eftersom det börjar bli regelrätt krig. Men ekonomiskt kan man försöka få presidenten på fall eller försvaga hans agerande.