Landet vs storstad

Annonser

Jag har läst några artiklar om människor som kommit till ny insikt. Detta att bo i en storstad och känna närhet till allt, kostar både pengar och hälsa. Idag kan jag känna mig stressad av att bara behöva åka till Malmö. Allt folk och hur de stressar omkring, påverkar min sinnesro. Alltså undviker jag det så mycket jag kan. Fast Malmö är inte speciellt stressigt om man jämför med t ex Stockholm. Dit jag inte längtar till för fem öre. En ung man på 24 år, har kommit till insikt att han kanske är den stora förloraren om man jämför med jämnåriga på landet. Han betalar 2,1 miljoner kronor för en etta på 20 kvadratmeter i Stockholm. Hans kusin som är jämnårig ska bygga ett hus på 170 kvadratmeter, med tillhörande tomt för samma kostnad. Deras garage är på 75 kvadratmeter. Den unge mannen blir lite skakad och efter turen till kusinen ser han sig inte som vinnaren i jämförelsen.

En annan artikel berättar om Wwoofare, som jag tidigare aldrig hört talas om. Men tydligen existerat i över tio år. Det är en förening som förmedlar sk praktikanter till lantgårdar. Storstadsmänniskor får en chans att bo på landet. De hjälper till med gårdens sysslor, för mat och husrum.

Båda artiklarna återger hur människorna från storstaden upplever vistelsen på landet. Lugnet, stillheten och hur de mår. Jag tror att alla mår bättre av att stanna upp en stund och fundera över sin situation. Kanske flytta ut på landet ett tag för att uppleva livet i naturen. Livet är mer än att stressa mellan olika punkter om dagarna. Det upptäcker säkert många på sin semester, men glömmer när de väl kommer hem igen.

Själv ser jag mig som en vinnare, efter min flytt till byn. Både själsligt och ekonomiskt har det blivit mer harmoniskt. Naturen gör människan gott och att leva med årstidernas växlingar. Men det är kanske tur att inte alla vill bo vare sig i storstäderna eller på landet, för tänk hur det skulle se ut om alla flyttade ut på landet? Så storstadsbor, stanna gärna där och nöj er med att besöka oss då och då. En sak är säker och det är att vi själva ser oss som vinnare och de som inte gör det flyttar ju helt enkelt.

wpid-img_20140714_125532.jpg