Tre gräsänklingar

Annonser

Jag och hundarna är ensamma ikväll, då mannen är på resa.
Hundarna är på helspänn och ger skall så fort de hör en bil eller något annat ljud.
De väntar på husse som inte kommer ikväll.
Det betyder också att jag får gå två vändor i morgonbitti. Men jag klarar det bra. Frågan är bara vad hundarna anser om den ordningen. Har fått samtal från mannen och han är framme vid hotellet, så nu kan jag pusta ut.
Jag kan koppla av.

Vi svenskar har hört det förr

Annonser

Politiker på vänsterkanten med socialdemokraterna i spetsen har använt sig av ordet otaliga gånger, eftersom de anser sig vara upphovsmän till det. Journalister använder sig av det när de skriver om politik och ofta förskönar de innebörden. Det ord och begrepp jag syftar på är folkhemmet. Vi har väl uppfattat det med välfärd och tillväxt. I viss mån är det sant och riktigt eftersom Sverige verkligen blev ett land med bra ekonomi. Vi hade ju inte drabbats särskilt hårt av andra världskriget, utan snarare skott oss på det. Tyskarna köpte stål och kol av oss, som vi villigt sålde. Det kan man ju ha sina åsikter om och jag tycker inte det är särskilt hedervärt. Men folkhemmets innebörd är det nog inte så många som vet vad det är.

Eftersom vi fick mer pengar och fritid, kunde ungdomar få vara just ungdomar. De hade tid att träffas mer än endast på helgernas danser och hade råd att köpa egna bilar och kläder. Raggarkulturen föddes och det förfasade sig de vuxna över. Hemsk musik och vräkiga amerikanska bilar, nä fy! Sedan lång tid tillbaka i historien ville makthavarna att folket skulle hålla sig hemma och inte träffas för ofta, eftersom de då kunde prata och utveckla tanakar om t ex revolution. Se bara hur det gick för Frankrike och Ryssland. Så ville man inte ha det. Därför införde man begreppet folkhemmet. Folk skulle stanna i sina hem och inte samlas ute på gator och torg. Raggrkulturen var ett hot och ansågs farlig.

Så gott folk folkhemmet betyder att vi ska stanna i våra hem och hålla tyst. Slå upp det, googla på det om ni inte tror mig. Jag är ledsen om jag raserat en bild som många haft, precis som jag själv. För mig var ordet något som beskrev välstånd, men att det var makthavarna som myntade det för att vi inte skulle få för oss att protestera visste jag inte. På sextiotalet var det begreppet ett minne blott. Då protesterade svenskarna för fullt mot det de tyckte var fel i samhället och världen. Stora demonstrationståg vällde fram på gatorna. Tack och lov tog vi oss frihet att visa vad vi tyckte.

Ny dag med sol

Annonser

Gårdagens tjafs satte sina spår i det att jag var mycket trött på kvällen.
Men nattens sömn har varit välgörande. Så idag tar jag nya tag.
En del planering i min marknadsföring ska göras och nya lappar delas ut. Men det känns bara roligt.
Hoppas det händer något roligt idag.

Först lite yoga så livsandarna vaknar.