Sett en bra film

Annonser

Den handlade om Lafayette divisionen, som stred på fransmännens sida under första världskriget.
Amerikanska unga män som anmälde sig som frivilliga flygare. Det var innan Amerika gav sig in i kriget.
Filmen är byggd på verklig berättelse och det gör den ännu bättre.
Så nu kan jag lägga mig och sova väldigt nöjd. För den var jättebra.
Den heter Flyboys, om någon undrar.

Lite funderingar om språk

Annonser

Jag lyssnar ofta på lokalradion om morgnarna och då slår det mig att de som lär ut språk till de som inte har svenska som första språk, kanske borde tänka i andra banor. De försöker lära ut svenska så att de ska göra sig förstådda ute i samhället och kunna studera till något yrke. Jag har retat mig på en reporter som i och för sig verkar jättetrevlig, men som jag inte hör vad han säger. Han kan jättebra svenska och har ett stort ordförråd, för det hör man. Så jag tror att prblemet egentligen är att många som kommer till Sverige har en annan språkmelodi. De pratar helt enkelt för fort, vilket gör att vi gammelsvenskar inte hör vad de säger. Orden flyger fram och det beror säkert på att många andra språk är mycket snabbare. Tänk, bara på italienskan eller franskan. När de sätter igång så låter det som en smattrande kulspruta. Svenskan är sävligare och vad de borde lära sig är att dra ut på orden mer när de pratar svenska. Då spelar det egentligen ingen roll om de uttalar orden korrekt eller inte.

När danskar ska prata svenska, saktar de automatiskt ned farten. Något de säkert lärt sig med tiden, på grund av att vi har en nära kontakt och alltid haft det. Så svensklärarna borde tänka på att lära ut alla att prata saktare. Då tror jag att många av de språkproblem som finns idag skulle försvinna. Ni kanske har sett comviks reklam som florerar i tv just nu? Där är en man som inte har svenska som första språk. Han bryter en del och säger väl inte alla ord rätt, men han pratar långsamt och man förstår ändå allt han säger. Många tycker nog att han är väldigt charmig. Jag tycker det i alla fall. Det tror jag beror på att han pratar i samma takt som oss som har det som första språk.

Tänk, när Mark Levengod pratar. Han nästan sjunger fram orden och jag tror de flesta anser att hans finlandsvenska bara är mysig. Jag tror detta är en viktig aspekt att tänka på för de som lär ut svenska.

En känsla bara

Annonser

Vissa morgnar vaknar man med en sådan där bra känsla inom sig. Det behöver inte vara så att det ska hända något särskilt under dagen. Man har endast de vanliga sysslorna på agendan. Jag har en sådan känsla idag.
Under sömnen bearbetar man olika saker som behövs redas ut och lösningar kommer uppdagas på problem som man har. Ibland har man ett svar i huvudet så fort man slår upp ögonen, men ofta vet man inte svaret förrän man står inför problemet. Då vaknar man med en känsla av att det är något bra på gång.
Hjärnan är förunderlig och behöver nog dessa pauser med sömn för att få jobba ostört. Slippa en massa tankar som strömmar in hela tiden och intryck från det vi ser. När vi tillåter oss att inte mata in nytt hela tiden kommer lösningar på det mesta.
Därför mediterar jag också en stund varje dag. Då gör det inte så mycket om nattens sömn inte blivit så ostörd. Får man både och så mår man ännu bättre.